Vilda grönsaker piffar upp både vardagsmat och festmåltider

Vilda grönsaker piffar upp både vardagsmat och festmåltider

Naturen spirar och våren är tiden för de späda och aromrika vilda växterna. Vilda grönsaker ger härliga smakupplevelser, näring och ögonfröjd på tallriken. Utmana dig själv att testa vilda grönsaker i maten varje dag i en veckas tid.

Måndag: omelett

Berika omeletten med en eller flera olika vilda grönsaker. Har du mycket kirskål i trädgården vet du att den inte tar slut i första hand. Ta som vana att dagligen plocka en näve för att piffa upp maten.

Tisdag: soppa

Brukar du klippa persilja över soppan? Testa att byta ut den mot kirskål, daggkåpa eller rallarros.

Onsdag: pyttipanna

Använd maskrosknoppar i en pyttipanna, knopparna blir fantastiska då du steker dem i god olja tillsammans med potatisen. Maskrosknopparna drygar ut pyttipannan och gör att du kan minska mängden knackkorv. 

Maskrosknoppar passar även fint att äta tillsammans med brödkrutonger och bacon. 

Torsdag: sallad

Salladen blir god då du mixar vilt och tamt och droppar över en salladsdressing med rölleka.

I den vilda versionen av tomat-och mozzarellasallad kan du skippa basilikan och klippa över späda kirskålsblad.

Fredag: pizza

Rölleka är en häftig krydda. Testa rölleka på fredagspizzan i stället för oregano. Du kan också laga en pizza med vilda grönsaker som har kirskål som fyllning.

Lördag: brödbak

Hör du till dem som hittat bakningens fröjder? För det till nästa nivå och experimentera med att smaksätta och näringsberika brödet med till exempel nässla. Recept på nässelbröd med förvälld nässla i degen finns här.

Söndag: röror

Vilda växter passar också ypperligt i olika såser och röror. Kör ner kirskål i hummus, nässla i peston och svartvinbärsblad i gräddfilsåsen. Experimentera dig fram, eller utgå från receptet på gräddfilsröra med vilda örter.

Bonustips: det lilla söta

Vi är många som nu tömmer frysen på fjolårets äppelmos, vinbär och skogsbär. Baka en delikat smulpaj, till exempel en jordgubbspaj eller en smuldegspaj med rabarber, bär eller äpple. Servera pajen med en fräsch yoghurtsås, och klipp över några svartvinbärsblad. Det ger en doft av den annalkande sommaren. 

Poddar om vilda växter

Identifiera, plocka och ta tillvara vilda växter så som nässlor, kirskål och granskott. Anita Storm, Marthaförbundets ekologirådgivare och örtrådgivare, ger tips och råd inför plockningen.
Anita Storm, Marthaförbundets ekologirådgivare och örtrådgivare, ger tips och råd om hur du tillreder vilda växter så som nässlor, kirskål, maskrosor och granskott.
Se alla artiklar