• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Grön omelett

Grön omelett

Ingredienser


½–1 l
färska blad av exempelvis kirskål, körvelkäx, maskros och/eller rallarros (eller 1–2 dl förvällda finhackade nässlor)
4
ägg
¼ tsk
salt
4–8 msk
vatten
1–2 msk
smör

Så gör du


  1. Låt de färska bladen ligga i kallt vatten en stund, hacka dem sedan grovt. Häll i kokande vatten och låt puttra i 2–5 minuter.
  2. Blanda ihop ägg, vatten och salt. Smält smör på hög värme i en stekpanna, häll i äggblandningen. Lyft smeten försiktigt med en gaffel där den har börjat stelna, så att rå smet kan rinna ner. Fortsätt tills all smet är stekt.
  3. Häll försiktigt över omeletten på tallrik, bred ut dina grönsaker på ytan och vik omeletten över det gröna. Servera genast.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Maträtt
  • Sallad
  • Huvudråvara
  • Ägg
  • Vilda växter
  • Specialkost
  • Lättlagat
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Läs mer om ätbara vilda växter i matkulturmagasinet Vilda grönsaker

Grön omelett

Läs mer om ätbara vilda växter i matkulturmagasinet Vilda grönsaker

Detta kan intressera dig

Vårens vilda nässlor – plocka och ät!

Våren är högsäsong för att plocka ätbara växter direkt ur naturen. Nässla, maskros, kirskål och daggkåpa är exempel på gröna blad som du enkelt kan ta med hem till middagen. Att äta vilda växter är...

Marthas påskbord - här hittar du alla klassiska påskrecept!

Fira påsken med smakfulla och traditionella rätter som lyfter påskbordet till nya höjder. Här samlar vi Marthas bästa påskrecept.

Hushåll

Lucka 14: Ungmarthas julkalender

Den här granservetten är perfekt för juldukningen. Vem vill inte mötas av en miniatyrgran när man sätter sig till bords?

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet