Medlemsnytt oktober 2023

Medlemsnytt oktober 2023

Mustigt, mörkt och ombonat. Samtidigt som dammråttor och otvättade fönster snällt hålls osynliga fram till våren. Martha i diverse konstellationer lättar upp i mörkret, läs hur det går till i andra föreningar och passa på att skicka in en ansökan om föreningsstöd för nästa år – så här enkelt har det aldrig varit förr!

Tidskriften Martha

Goda tidningsnyheter till jul!

Efter att ha övervägt frågan om Marthas julnummer tillsammans med verksamhetsledaren har centralstyrelsen för Marthaförbundet beslutat att medlemstidningen Martha (inklusive matkulturmagasinet) ges ut sex gånger under året 2023, och att alla tidningar utkommer i pappersform. Beslutet innebär därmed att även julnumret utkommer i tryckt form. År 2024 utkommer tidningen fem gånger, där ett av numren är ett matkulturmagasin. Alla tidningar kommer att finnas tillgängliga på papper, precis som tidigare. Det kommer fortsättningsvis också att vara möjligt att få tidningen enbart digitalt. 

fö

Smarta idéer, men knappt om pengar?

Ansök om Svenska kulturfondens föreningsstöd! Marthaföreningar, kretsar och distrikt har möjlighet att ansöka om bidrag för olika typer av kurser, happenings, föreläsningar med mera enligt storlek S, M eller L. Ta en närmare titt på kriterier och möjligheter. Sista ansökningsdagen är 30.11.2023. Kom också ihåg att föregående års bidrag ska redovisas innan det är möjligt att beviljas ett nytt. Lycka till!

Till föreningsstödet

martha

Föreningsliv – människor, verksamhet och superkrafter!

Nyfiken på hur det ser ut i andra marthaföreningar runt om i landet? Följ då med vår serie "Martha möter martha", där vi tar pulsen på Marthafinland. Först ut är Västra Sunds marthaförening på Åland och tätt efter följer Solf marthaförening i Korsholm.

Martha möter martha

Östersjöfisk på Ode Svenska dagen till ära

Marthaförbundet och Helsingfors centrumbibliotek Ode bjuder på smakbitar av vild östersjöfisk 6.11.2023 klockan 17–19 på Ode. Tillfället kräver ingen förhandsanmälan och är avgiftsfritt. Välkommen!

Läs mera här

kimito

Du missar väl inte Marthadagen på Kimitoön?

Byt, reparera, återvinn och sortera. Både kläder och sopor får sig en grundlig genomgång lördagen den 11 november 2023 klockan 11–15 på Kulturhus Björkboda på Kimitoön. Både Marthaförbundet och hela öns förenade marthor finns tillgängliga, det här vill du inte missa!

Läs mera här

podd

Hur mycket pengar lägger du på dig själv?

Vilka tjänster och produkter prioriterar du och varför? Marthaförbundets ekonomirådgivare Katharina Jägerskiöld och Matilda Hassel tar ett snack om hur mycket pengar det är rimligt att spendera på enbart sig själv, så kallade egopengar.

Lyssna här

Bli bättre på beredskap!

I och med att Marthaförbundet är en beredskapsorganisation har vi ett utökat samhällsansvar vid kriser och störningssituationer. Här får du veta mer om vad det betyder och hur du själv kan förbereda dig som en del i kedjan.

Läs mera här

röd

Säsongens råvaror i läcker tappning

Både snabba ryck och långkok bjuder vi på i Marthaköket. Välj en, flera eller slå på stort med en dundermiddag!

Rostad pumpa

Pumpafoccacia

Rödbetssopppa

Långkokt oxsvans med kokt mathavre och stekt kål

Marängpaj med äpple

Kokfars

Bästa farsdagsgåvan i Marthashoppen!

Farsdag är i antågande och alla fadersfigurer har redan det mesta? Ingen panik, i Marthashoppen erbjuder vi hållbara gåvor som fortsätter att ge också långt efter själva firandet. Klassikern "Marthas kokbok" kan också varieras som gåva genom att bifoga råvaror, en färdiglagad rätt ur boken eller att förverkliga något av recepten tillsammans med mottagaren.

Till Marthashoppen

kål

Sofias trädgård i oktober: Skörd, frön och nya bäddar

Vem vill väl inte ha en egen lasagnebädd i trädgården? Eller bli självförsörjande på frön för vissa blommor och grönsaker? Kolla också in hushållsrådgivare Sofia Grynngärds bästa kåltips, mat på det som ännu kan gå att skörda.

 Läs mera här

Save the dates

7.11 Kurs: Trygg på nätet: Så skyddar vi oss mot ekonomiska bedrägerier

18.11 Nationella klädbytardagen

21.11 Kurs: Spara till, köpa och äga sin första bostad

21.11 Kurs: Trygg på nätet

23.11 Lillajulsbakning & julpynt med familjen

9.12 Marthadag i Östnyland

Se alla artiklar