Medlemsnytt februari 2021 copy

Medlemsnytt februari 2021 copy

Bästa martha, i det här medlemsbrevet njuter vi av vintern samtidigt som vi redan börjar drömma om vår och sommar. Vi fokuserar på Östersjön, presenterar vår vikarierande hushållsrådgivare och tipsar om Ekofastan.


Lär dig mer om smartfisk i Ekofasta-podden

Just nu firas Ekofastan som i har temat Vårda vattnet. Första avsnittet i årets poddserie handlar om smartfisk, och där deltar ekologirådgivare Anita Storm.

Lyssna på podden om smartfisk här

Ekofastan är ett samarbete mellan Evangelisk lutherska kyrkan i Finland, Kyrkostyrelsen, Finska missionssällskapet, domkapitlet i Borgå stift och Finlands svenska Marthaförbund. Läs mer om Ekofastan på www.ekofasta.fi.


Toni Rautakoski

Vi presenterar Toni Rautakoski – vikarierande hushållsrådgivare på Marthaförbundet

– Om ni har frågor om att baka bröd ska ni ringa mig! Jag kan också ge tips då det gäller att laga mat, särskilt vegetarisk mat. Potatis är min favoritingrediens, säger t.f. hushållsrådgivare Toni Rautakoski, som är en snart utexaminerad hushållslärare som tidigare arbetat som bagare. Läs hela intervjun med Toni här: Potatis och brödbak är specialiteterna för Marthaförbundets nya hushållsrådgivare.

Boka in en inspirationsföreläsning om Östersjön 

Våren och villalivet närmar sig. Vi hoppas kunna ordna flera evenemang vid och kring Östersjön i sommar. Redan nu kan ni boka in en digital Östersjöföreläsning för er förening eller krets, där ni får inspiration och information om Östersjöns tillstånd och konkreta tips på vad det lönar sig att beakta på stugan. Visste du till exempel att bryggans typ har en stor betydelse för den biologiska mångfalden i ditt strandvatten? Dessutom får ni tips på hur ni kan fira Östersjödagen 26 augusti 2021. Läs mer om föreläsningen här. 
Under våren lanserar Östersjöprojektet också Marthaförbundets sopsorteringskasse som gör det enkelt att sortera sitt avfall på stugan. Läs mer om projektet Östersjön 2.0 här, och kontakta projektledare Roosa Mikkola (roosa.mikkola@martha.fi044 740 3144) för mera information. 

Övriga distanskurser med Marthaförbundets personal

Kanske ni är intresserade av få veta mera om att leva hållbart ekonomiskt och ekologiskt, Marthas matkorg och att äta i säsong. En lista på alla de kurser Marthaförbundets personal erbjuder våren 2021 hittas här: Föreningar och kretsar kan boka in kurser med Marthaförbundets personal. Kurserna ordnas i första hand digitalt till följd av coronasituationen.
 

Håll ett marthamöte med tema skogen, hållbart klädtänk eller beredskap  

Har ni hunnit bekanta er med Marthas inspirationspaket där vi har  samlat material som hänger ihop med ett visst tema? Inspirationspaketen är uppbyggda så att ni får bakgrundsmaterial, och sedan kan bygga upp ett möte kring de delar ni är mest intresserade av. Kanske ni börjar med att lyssna på en podd kring temat, och sedan diskuterar innehållet. Inspirationspaketen hittas här:  

Marthas inspirationspaket ger tips på tema för marthamötet

En euro i tagets poddsamarbete pågår som bäst

En gång i veckan utkommer ett nytt poddavsnitt i samarbete mellan podcasten Äta sova spara och En euro i taget. Det finns redan sex avsnitt att lyssna på, och fyra avsnitt till är på kommande. Lyssna gärna på våra diskussioner kring att prata om pengar, budgetera och konsumera. Avsnitten följer kapitelindelningen i boken En euro i taget, som finns att köpa i Marthashoppen. Podden hittar du på Marthapodden.
Projektet riktar sig till under 29-åringar, men vi har hört att personer i alla åldrar har nytta och glädje av både boken och poddsamarbetet. 

Engagera dig som matlustvolontär

Ensamhet bland äldre var ett problem redan innan pandemin, och är ännu mer akut i dagsläget. Med gemensamma krafttag är det fullt möjligt för oss att råda bot på detta. Det vill projektet Matlust bidra till genom att utbilda så kallade matlustvolontärer. Är det möjligt att tryggt engagera sig som volontär och göra en insats för seniorer, även under en rådande pandemi? Absolut är det. Den 25 februari ordnas en volontärutbildning, som denna gång riktar sig till hela Svenskfinland. Läs mera och anmäl ditt intresse att bli en så kallad Matlustvolontär: Vill du bli Matlustvolontär?

En bärbar dator, block, pennor och kaffekopp på ett skrivbord

Marthaförbundets årsmöte 24 april 

Marthaförbundets årsmöte hålls lördag 24 april 2021. På grund av den rådande Covid-19-pandemin uppmuntras deltagande i mötet ske digitalt. Här samlar vi informationen om årsmötet: Marthaförbundets årsmöte 2021

Dags att lämna in motioner

Finns det någon aktuell fråga som Marthaförbundet borde engagera sig i? Senast 27.3.2021 går det bra att lämna in förslag till motioner som behandlas på Marthaförbundets årsmöte i april. Alla motioner lämnas in via distrikten. Distrikten kan lämna in motioner via detta formulär i Lyyti: 

Lämna in en motion 2021


Save the dates... (med reservation för förändringar)

17.2–3.4 Ekofasta

25.2 Volontärutbildning inom projektet Matlust

16.3 Föreläsning: Vad är hormonstörande ämnen?

30.3 Föreläsning: Skadliga ämnen i barns vardag - distansföreläsning

Håll ett öga på martha.fi/evenemang där vi lägger ut information om dessa föreläsningar samt om övriga kommande evenemang. 

Se alla artiklar