Grundläggande matlagningstips & kostrekommendationerna

Grundläggande matlagningstips & kostrekommendationerna

Matlagning är en fantastisk färdighet som ger dig möjligheten att utforska nya smaker och kreativitet. Det handlar om att skapa smakupplevelser som inte bara får det att vattnas i munnen, utan även är bra för din hälsa och din plånbok.

Baka scones och äta tillsammans med dina vänner - roliga och billigare än att äta ute!

I köket får du vara kreativ och skapa dina egna måltider med de ingredienser du själv väljer. Det är som att ge sig ut på ett smakäventyr där fantasin kan flöda fritt. Att kunna laga mat ger dig möjlighet att göra hälsosamma val och ta kontroll över vad du äter. Du kan välja de bästa ingredienserna för din hälsa och anpassa dina måltider efter dina behov och tidtabeller i vardagen. Det bästa av allt? Att laga mat själv är kostnadseffektivt. I stället för att spendera pengar på dyra restaurangmåltider kan du njuta av fantastisk mat hemma utan att tömma plånboken. Varför inte bjuda dina vänner på middag eller starta en middagsklubb i kompiskretsen? Så ta på dig förklädet och börja din matlagningsresa idag. Med några grundläggande matlagningstips kommer du snart att vara på väg att bli en mästare i köket.

Kostrekommendationerna

Statens kostrekommendationer är skräddarsydda för det finländska samhället och vår unika matkultur. Deras huvudsakliga mål är att förbättra folkhälsan. Rekommendationerna bygger på några grundprinciper: ät regelbundet och varierat, inkludera rikligt med grönsaker, välj fullkornsprodukter, använd hälsosamma fetter och balansera proteinintaget. Kom ihåg att det inte alltid är möjligt eller nödvändigt att följa rekommendationerna exakt, eftersom alla har olika kostbehov beroende på ålder, kön och livssituation.

Kostpyramiden / Flytta hemifrån / Flytta hem
Näringrekommendationerna 2014. Bild: Livsmedelsverket.

Jämför priser och laga maten själv

Att vara prismedveten handlar om att noggrant överväga vad du får för dina pengar, både när det gäller mängd och kvalitet. Se speciellt till priset per liter, kilogram eller styck när du jämför produkter i matbutiken. Om du använder vissa produkter regelbundet kan det bli förmånligare att köpa dem i större förpackningar. Produktpriser kan variera mycket mellan olika butiker och varumärken, så ta dig tid att granska alternativen och välj produkter som uppfyller just dina pris- och kvalitetskrav. Det bästa sättet att äta hälsosamt och prisvärt är att laga din egen mat. Genom att tillaga dina måltider själv kan du undvika tillsatser som socker och andra onödiga ämnen som ofta finns i halvfabrikat. En smart strategi är att ägna en dag i veckan åt att laga mat med de råvaror du redan har hemma, vilket kan spara både tid och pengar samtidigt som du utvecklar dina matlagningskunskaper och dessutom minskar matsvinn.

Fler artiklar på Flytta.fi

Ekonomi

Ett år av Flytta hem

Ekonomi

Poddar och klassrumsuppgifter

Ekonomi

Flytta hem-podden, del 2: Ta hand om ditt hem

Ekonomi

Flytta hem-podden, del 1: Hitta din bostad

Ekonomi

Kan vi äga och dela vår utrustning på stugan?

Se mera
Se alla artiklar