• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Glutenfri jullimpa

Glutenfri jullimpa
Över 60 min

Ingredienser


1 limpa


Deg

5 dl
filmjölk 
25 g
färsk jäst  
2 msk
psyllium 
2 tsk
kryddor (fänkål, anis, pomerans) 
1 dl
sirap 
2 dl
havregryn (du kan välja att ha havregrynen som hela eller mixa dem men mät upp mängden i gryn.) 
1
ägg 
3 dl
mjöl (1dl teffmjöl, 1 dl durra och 1 dl rismjöl) 
1 ½
tsk salt  

Pensling

Sirap & vatten 

Så gör du:


  1. Mät upp teff, durra, rismjöl och salt i en skål och ställ åt sidan. 
  2. Värm filmjölken till fingervarm temperatur, cirka 36 grader. Filmjölken kan separera sig vid uppvärmning, men det är helt normalt. 
  3. Häll den värmda filmjölken i en stor beredningsskål. Smula ner jästen och tillsätt psyllium och kryddor. Rör noggrant för att säkerställa att psylliumet inte klumpar sig och att jästen löser upp sig helt
  4. Rör ner sirapen och havregrynen och blanda ordentligt. 
  5. Tillsätt mjölet lite i taget från skålen. När allt mjöl är tillsatt ska degen vara lösare än en vanlig deg. Den ska hålla ihop men ändå vara mjuk och något kladdig.
  6. Ta ett bakplåtspapper, skrynkla ihop det och placera det i en gryta eller brödform. Lägg degen i formen
  7. Täck formen med en bakduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter. 
  8. Värm ugnen till 225 grader. Grädda brödet i 30–40 minuter, tills brödet är klart. 
  9. Pensla det nygräddade brödet med sirapsvatten. Grädda ytterligare 5 minuter.
  10. Låt brödet svalna helt innan du skär upp det. 

MARTHA
TIPSAR

Tips: Glutenfria degar jäser inte lika mycket som vetedegar, endast cirka 20–30 % i volym. Kontrollera brödets innertemperatur – det är klart när den når 100 grader.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Maträtt
  • Bröd
  • Limpor
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Specialkost
  • Glutenfritt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Glutenfri jullimpa

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet