Glutenfri jullimpa
                        
                            
                        
                        Över 60 min
                    
                                Ingredienser
1 limpa
Deg
5 dl
 filmjölk 
                    25 g
 färsk jäst  
                    2 msk
 psyllium 
                    2 tsk
 kryddor (fänkål, anis, pomerans) 
                    1 dl
 sirap 
                    2 dl
 havregryn (du kan välja att ha havregrynen som hela eller mixa dem men mät upp mängden i gryn) 
                    1
 ägg 
                    3 dl
 mjöl (1dl teffmjöl, 1 dl durra och 1 dl rismjöl) 
                    1 ½
 tsk salt  
                    Pensling
Sirap & vatten 
                    Så gör du:
- Mät upp teff, durra, rismjöl och salt i en skål och ställ åt sidan.
- Värm filmjölken till fingervarm temperatur, cirka 36 grader. Filmjölken kan separera sig vid uppvärmning, men det är helt normalt.
- Häll den värmda filmjölken i en stor beredningsskål. Smula ner jästen och tillsätt psyllium och kryddor. Rör noggrant för att säkerställa att psylliumet inte klumpar sig och att jästen löser upp sig helt.
- Rör ner sirapen och havregrynen och blanda ordentligt.
- Tillsätt mjölet lite i taget från skålen. När allt mjöl är tillsatt ska degen vara lösare än en vanlig deg. Den ska hålla ihop men ändå vara mjuk och något kladdig.
- Ta ett bakplåtspapper, skrynkla ihop det och placera det i en gryta eller brödform, då hålls det bättre på plats i formen. Lägg degen i formen.
- Täck formen med en bakduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter.
- Värm ugnen till 225 grader. Grädda brödet i 30–40 minuter, tills brödet är klart.
- Pensla det nygräddade brödet med sirapsvatten. Grädda ytterligare 5 minuter.
- Låt brödet svalna helt innan du skär upp det.
 
               
       
      