Pankopanerad fisk med beurre blanc & dillolja
Max 60 min
Ingredienser
4 portioner
Fisken
600 g
vit fiskfilé, exempelvis gös, abborre eller gädda
Salt
Svartpeppar
1 dl
vetemjöl
2
uppvispade ägg
3 dl
panko, japanskt ströbröd
Rybs-eller rapsolja till stekning
Beurre blanc
2
schalottenlökar
2 dl
torrt vitt vin
3 msk
vitvinsvinäger
200 g
kallt smör
2 msk
grädde
(Salt)
Dillolja
1 dl
rybs- eller rapsolja
2 dl
finhackad dill
Citronsaft
1 msk
vatten
Salt, vitpeppar
Dillolja
- Mixa olja och dill med stavmixer.
- Tillsätt salt, vitpeppar, pressad citron och vatten, mixa ytterligare en liten stund.
- Förvara i en glasburk i kylskåpet.
Panerad fisk
- Byxa fiskfiléerna eller skär bort benen och strö över salt och svartpeppar.
- Lägg vetemjöl, uppvispat ägg och panko i tre skilda tallrikar.
- Vänd fiskfiléerna i vetemjöl, sedan i ägg och till sist i panko.
- Stek de panerade fiskbitarna i rikligt med olja på medelhög värme tills fisken får en gyllenbrun färg och är genomstekt. Stek i någon minut per sida.
Beurre blanc
- Skala och finhacka lökarna.
- Koka upp vin, vitvinsvinäger och hackad lök i en kastrull.
- Sänk värmen och koka ihop lagen tills cirka 1/2 dl återstår. Sila lagen och häll tillbaka den i kastrullen.
- Tärna det kalla smöret. Om det hunnit bli lite mjukt kan du ställa tillbaka det i kylskåpet. Smöret ska vara kallt när det läggs i såsen.
- Tillsätt några smörtärningar i taget i lagen, vispa hela tiden med en metallvisp tills smöret blandats upp i såsen.
- Värm upp såsen med jämna mellanrum, men försiktigt. Såsen ska vara ungefär fingervarm hela tiden. Tillsätt avslutningsvis grädde.
- Smaka av och salta vid behov. Servera genast med fisken och dilloljan.
Fritering – så gör du!
- Använd en olja med hög rykpunkt, till exempel rybs- eller rapsolja.
- Häll oljan i en tjockbottnad kastrull (max upp till hälften) eller i en fritös.
- Värm till cirka 170–180 grader. Använd termometer för säkerhets skull.
- Lägg försiktigt i det du ska fritera med en hålslev eller tång.
- Fritera tills ytan är gyllene och krispig. Låt rinna av på hushållspapper.
- När du friterat klart, låt oljan svalna helt. Sila bort matrester och häll oljan i en tom plastflaska och sortera den. Oljan får inte hällas i avloppet.
Säkerhet då du friterar
Brandrisk! Het olja kan
självantända över cirka 200
grader. Lämna aldrig oljan
utan uppsikt. Ha ett kastrullock
och släckningsfilt nära till
hands för att vid behov kväva
elden med locket.
Het olja skvätter lätt – använd
långskaftade redskap och var
försiktig.
Skvätta aldrig vatten i eller
nära het olja – det kan orsaka
explosioner och brännskador.
