• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Surkål

Surkål

Ingredienser


Du behöver

En lufttät burk, exempelvis en burk med patentlock
Vitkål
Havssalt, 20 gram per kilo vitkål. Obs! Saltet får inte innehålla tillsatt jod – jodet kan stoppa mjölksyrebakteriernas process.
Kryddor

En sats surkål

2 kg
vitkål
40 g
salt
1 krm
kummin
3 st
lagerblad
4 st
enbär

Så gör du


  1. Strimla vitkålen fint, exempelvis med mandolin, osthyvel eller kniv. Spara stammen och ett par stora blad till senare, de behövs för att hålla kålen under vätskenivå.
  2. Bearbeta den strimlade kålen och saltet med händerna tills kålen blir mjuk och förändras från vit till nästan genomskinlig. Tillsätt kryddorna.
  3. Använd händerna eller en träslev för att pressa ner kålen i burken. Packa med kraft! Lämna utrymme för kålen att utvidgas – ett par centimeter mellan kålen och locket.
  4. Ta det hela vitkålsblad som du sparade och tryck ner överst så det håller ner kålen under vätskenivån. Lägg stammen som tyngd mellan lock och vätskeyta (kålbladet).

Låt stå i:

  • 2 dagar i 20–25 grader, fyll på vätska (2 % saltlösning) så att kålen hela tiden är täckt av vätska.
  • Ytterligare 2 veckor i 15–20 grader.
  • En eller flera månader i 0–5 grader (kylskåp), under denna tid mognar kålen.

MARTHA
TIPSAR

På bilden har vi blandat kål med morot.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Sallad
  • Inläggningar
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Rotsaker
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Surkål

Detta kan intressera dig

Fiskkonserver, matdem för seniorer

En hyllning till inhemsk smartfisk på burk, laga mat på inhemska fiskkonserver. En matdem pågår ungefär en timme och består av en praktisk förevisning av hur maten tillreds och avsmakning av rätter...

Frangipane-toast

Recept

Buss från Västra Nyland till Mariehamn

Medlem

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet