Fish & chips med friterad abborre
Ingredienser
Frityrsmet till 500 g fiskfilé
Remouladsås
Så gör du
- Vispa ihop alla ingredienser till fritysmeten. När du vispar och den får stå en stund försvinner mjölet som lätt klumpar sig.
- Skär abborrefiléerna benfria och ”byxa” dem. Dela dem förslagsvis i två bitar på längden.
- Doppa dem i frityrsmeten. Värm olja (neutral) till 180 grader (testa först med en brödbit som skall bli gyllenbrun).
- Fritera fisken i cirka 2 minuter och ta upp med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med exempelvis ugnsstekta potatisklyftor och remouladsås.
Remouladsås
- Riv det yttersta av blomkålen på grövsta sidan av rivjärnet. Lägg i en skål.
- Skär stammen i små träningar. Lägg de i en kastrull. Skär fänkål och morot i små tärningar och lägg också dem i en kastrull. Tillsätt lite vatten. Låt småkoka under lock i några minuter. Låt svalna.
- Hacka gurkan i små tärningar. Blanda alla ingredienser med majonnäs och smaka av med salt och peppar.
Gör egen majonnäs till remouladsåsen
Kan göras för hand eller med en mixer, använd rumsvarma ingredienser. Knäck ner 1 ägg eller 2 äggulor i mixern. Lägg också i 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk senap och ¼ tsk salt. Kör på låg hastighet. Häll efter cirka en halv minut ner 2 dl neutral olja genom hålet i mixerns lock. Häll oljan långsamt i en smal stråle.
Fritering och säkerhet
Det är viktigt att vara försiktig vid fritering för att undvika brännskador eller att oljan börjar brinna. Oljan blir väldigt het, därför bör du alltid ha ett lock eller en brandfilt till hands att kväva elden med. Ha hela tiden friteringen under uppsikt. Undvik att klotta het olja på spisen, t.ex. genom att hålla en skål eller tallrik under hålsleven när den förflyttas. Undvik vatten eftersom vatten i het olja gör att den heta oljan börjar skvätta. Häll aldrig vatten på het olja.
Reglera oljans värme
Håll koll på oljans temperatur, om oljan är för kall går det för långsamt och det som friteras får inte färg och suger i sig mycket olja. Är oljan för het bränns det vid innan det är färdigt. Har man inte tillgång till en termometer kan man sänka ner en bit rå potatis i oljan. När biten flyter upp till ytan och börjar koka i oljan är oljan tillräckligt varm att fritera i. Reglera därefter spisens temperatur.
