Städa sommarstugan inför säsongen

Städa sommarstugan inför säsongen

Det börjar vara isfritt och dags för stugsäsongen igen. Efter den långa vintern är det bra att fräscha upp stugan, vädra ut unken lukt och städa med östersjösmartha medel. Välj gärna rengöringsmedel som belastar den egna hälsan mindre och är skonsamma för miljön.

Starka rengöringsmedel kan orsaka problem för flera olika vattenorganismer. Undvik gärna allergiframkallande konserveringsmedel, exempelvis methylisothiazolinone och glutaral i rengöringsmedel. Dessa kan irritera huden och i sprayform irriterar de lätt luftvägarna. Ifall tvättvattnet kastas bort utomhus ska man se till att det är tillräckligt långt borta från ett vattendrag, låt vattnet i stället sippra in i marken.

Har det varit djur inne i stugan under vintern? Kom ihåg att inte dammsuga eller torrsopa avföring om det är oklart om det är från sorkar eller möss. Avföringen från sorkar kan innehålla ett virus som ger upphov till sorkfeber och dammsugning eller torrsopning kan sprida viruset i luften. Spraya diskmedel på avföringen, torka bort det med en fuktig gammal tygbit (exempelvis från ett lakan), släng det i soporna och tvätta händerna noga med tvål efteråt.

Nedan kan du ladda ned den nya städplanschen som projektet Giftfritt dagis tagit fram. Här kan du hitta många goda råd för östersjösmarth städning med mormors tips där vi tar hjälp av exempelvis talltvål, citron och matsoda. Dessa passar bra både i hemmet och på stugan.

Några enkla tips:

  • Börja alltid med vatten och trasa.
  • En bit av ett gammalt lakan fungerar bra som trasa.
  • Ett enkelt städmedel för feta fläckar/ytor går att göra av ljummet vatten och några droppar miljömärkt diskmedel eller talltvål.
  • Dosera sparsamt av rengöringsmedel på ytorna, ofta blir det rent med mindre mängd medel.
  • Välj gärna städmedel som är miljömärkta och har Allergi- och astmaförbundets märkning
  • Ju kortare innehållsförteckning desto färre ämnen kommer ut i miljön med avloppsvattnet.

Ladda ner planschen kemikaliesmarth städning här:

Se alla artiklar