Vi använder cookies på vår webbsida för att analysera vår traffik. Du kan läsa mer om vår cookie policy här

Nödvändiga (Nödvändig)

Cookies som krävs för att webbplatsen skall fungera normalt. Detta innehåller cookies som används för inloggning samt för CSRF säkerhet. Vänligen notera att systemets bas cookies inte samlar personlig eller känslig information. IP adresser samlas inte. Information som sparas skickas inte ut till Landsbygdspolitik eller tredje parter.
Namn: CraftSessionId
Beskrivning: Webbplatsen använder PHP sessioner för att upprätthålla sessioner. Systemet nämner cookien i fråga “CraftSessionId”. Denna cookie upphör så fort sessionen avslutas.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session
Namn: *_identity
Beskrivning: Då du loggar in i kontrollpanelen sätts en cookie som kontrollerar ditt inloggnings status. Namnet av cookien börjar med en lång slumpmässig text som följs av _identity. Cookien sparar endast nödvändig information för att upprätthålla en säker session, och hålls aktiv endast så länge som användaren är inloggad i systemet.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: *_username
Beskrivning: Om du kryssar i "Håll mig inloggad" (Keep me logged in) under inloggnings processen, används denna cookie för att komma ihåg ditt användarnamn inför följande gång.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: CRAFT_CSRF_TOKEN
Beskrivning: Skyddar oss och dig som en användare för CSRF attacker.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session

Statistik

Cookies som används för statistik hjälper oss förstå hur användarna använder och navigerar webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.
Namn: _ga
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig
Namn: _gid
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig

Marknadsföring

Marknadsförings cookies används för att spåra användarna genom webbplatsen. Meningen med dessa cookies är att kunna erbjuda användaren med mer relevant och personligt innehåll.
Detaljer Göm detaljer
  • Kontakt
  • Om oss
  • Föreningsadministration
  • UngMartha
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Projekt & kampanjer
    Giftfritt dagis
    Läs mer
    Östersjön 2.0
    Läs mer
    En euro i taget
    Läs mer
    Andra projekt Hantera vardagen Den finlandssvenska matkulturdagen Den nationella klädbytardagen Köpfri november Tidigare projekt
  • Evenemang
  • Marthashop
Mera
Stäng

BLI
MEDLEM!

  • <% item.title %>
  • Visa mera
  • Inga resultat hittades
  • Recept
    • Vår
    • Sommar
    • Lunch
    • Middag
    • Sallad
    • Visa alla
  • Vardagskunskap
    • Hållbar vardag
    • Matsvinn
    • Matkultur
    • Barn & Mat
    • Klimatsmart vardag
    • Visa alla
  • Projekt & kampanjer
    • En euro i taget
    • Ungas välmående
    • Östersjön 2.0
    • Hantera vardagen
    • Den finlandssvenska matkulturdagen
    • Visa alla
  • Evenemang
    • Nyland
    • Åboland
    • Österbotten
    • Åland
    • Helsingfors
    • Visa alla
  • BLI MEDLEM!

  • Marthashop
    • Hem & kök
    • Textilier
    • Böcker & pappersprodukter
    • Smycken
    • Broschyrer & magasin
  • Om oss
    • Rådgivning
    • Tidskriften Martha
    • UngMartha
    • Bli medlem
    • Medlem
    • Visa alla
  • Smartha tips
    • Städning
    • Textilvård
    • Konsumtion
    • Matlagning
  • Kontakt
    • Pressmaterial
  • Följ Martha
    • Instagram
    • Twitter
    • Facebook
    • Pinterest
    • Youtube
    • Soundcloud

Surkål med morot

Surkål med morot

Ingredienser


Du behöver:

  • Rivjärn eller mandolin
  • Skärbräde
  • Våg
  • Stor skål
  • Patentkorksburk
  • Vitkål
  • Morötter
  • Salt
  • Kokt vatten som svalnat

Så väljer du rätt storlek på burken i förhållande till grönsaksmängden:

Rivna mängden grönsaker ska vara dubbla mängden i förhållande till burken. Om du ska fylla en 3 liters burk behövs alltså 6 liter obearbetad råvara, detta eftersom volymen minskar med cirka hälften under bearbetningen. 

Gör så här: 

  1. Skölj, skala och ansa grönsakerna. Strimla eller riv grovt.
  2. Väg dina strimlade/rivna grönsaker. Tillsätt 15 g salt per kg massa.
  3. Låt gärna stå och dra en stund – saltet börjar bearbeta grönsakerna och dra ut vätska.
  4. Bearbeta sedan grönsakerna med händerna, använd tvättbredesgnuggning; se till att salt och grönsaker kommer så mycket som möjligt i kontakt med varandra. När kålen blivit genomskinlig och vätska dragits ut kan du tillsätta kryddor, t.ex kummin, fänkål, ingefära, pepparrot – ca 1-2 tsk/kg massa.
  5. Fyll sedan burken, lägg ner ett par nävar i burken och tryck till rejält med knytnäven, använd kraft – här ser du till att det inte blir kvar någon luft eller syre i massan. Fyll igen med ett par nävar och tryck till.
    syrade grönsaker, surkål. Tryck med knytnäven
    Tryck rejält med näven för att få bort luft och syre ur grönsakerna.
  6. Vätska ska täcka massan med 1-2 cm. Ta antingen ett kålblad som läggs ovanpå grönsakerna och håller dem nere, kålstammen kan användas för att hålla kålbladet under vätskeytan. Ett annat sätt är att lägga en plastpåsen i bruk öppningen och hälla i vätska så att påsen håller grönsakerna nedpressade under vätskenivån.
  7. Ställ i rumstemperatur (20-22 grader) i 1-2 dygn, så att det börjar jäsa. Ha dem gärna att stå i på ett fat eller bricka – det pressas ut en del vätska under de första dygnen. Ställ sedan i 15-18 grader i upp till 2-6 veckor. Förvara sedan i kylskåp.Syrade grönsaker
    Syra olika grönsaker på samma sätt!

Kategorier

  • Recept
  • Rotsaker
  • Grönsaker
  • Syrat och fermenterat
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Surkål med morot

Detta kan intressera dig

Silltårta

Silltårta

Recept
Varm havtornssoppa med glass och kakkrutonger

Varm havtornssoppa med glass och kakkrutonger

Recept
Stekt abborre med citronsås, stekt rödbeta, kokt potatis och picklad gurka

Stekt abborre med citronsås, stekt rödbeta, kokt potatis och picklad gurka

Recept
Friterade skal med dipp

Friterade skal med dipp

Hushåll | Recept

Prenumenera på
Marthas nyhetsbrev

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Martha 120
  • Tidskriften Martha
  • Distrikt, föreningar, kretsar
  • Styrelsen 2023
  • Marthaköket
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • Föreningsadministration
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Marthaköket
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Giftfritt dagis
  • Havets smaker - Östersjödieten
  • Hantera vardagen
  • Små fiskar övertar storkök
  • En euro i taget
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2023 Marthaförbundet