Sju tips för en billigare matvardag

Sju tips för en billigare matvardag

Undantagstillstånd kräver mera planering av oss än normalt. För de flesta fylls vardagen nu av flera måltider hemma och kanske också flera munnar att mätta. Hur mycket ekonomin påverkas av den nya situationen är individuellt och för vissa kan det vara en inbesparing att äta lunch hemma i stället för att äta på lunchrestauranger.

Ifall det ekonomiskt är möjligt kan det vara bra att försöka leva sitt liv så normalt som möjligt: genom att köpa lunch med hemkörning eller som takeaway alternativ stöder du din lokala företagare samtidigt som du själv får ett välkommet avbrott i vardagen och mera tid till annat.

Men om ekonomin är knapp, hur ska man då resonera kring mat?

Planera dina måltider och dina inköp

Nu om någonsin är det viktigt att planera sina måltider och sina inköp för att undvika att gå till butiken oftare än nödvändigt. Genom att göra en veckomeny, eller använda sig av någon av Marthaförbundets veckomenyer kan du spara både tid och pengar. Bekanta dig gärna med butikens erbjudanden på förhand. Kom ihåg att man inte behöver äta olika rätter vid varje måltid, utan kan göra större satser och använda till flera måltider. När du planerar din veckomeny och dina inköp kan du koncentrera rätter med färskvaror till början av veckan, och i slutet av veckan använda råvaror som klarar längre förvaring. I mitten av veckan kan du baka bröd. Marthaförbundets plåtbröd bakar du för under en euro, vilket är avsevärt billigare än att köpa bröd i butiken.

Använd de produkter du har hemma

Nu är det ett ypperligt tillfälle att gå igenom om du har något i skåpet som kan användas. Mjöl, flingor och burkar, vad kan du röra ihop av dem? Ta reda på och använd din fantasi! Kanske du kan utmana dig själv och familjen med att hitta på nya recept av det som redan finns hemma: i en lättsam tävling har den som först ger upp och går till butiken förlorat. Sänk samtidigt på eventuella krav om att alla måltider måste vara perfekta. Den improviserade måltiden funkar bra.

Blanda med förmånligare ingredienser

Ofta är det proteinerna som kostar i vår mat. Vi vill ha de bekanta smakerna av kött, fisk och fågel. Kanske du kan minska på mängderna och fylla på med mera förmånliga proteiner, samtidigt som du får i dig mera produkter från växtriket? Kött kan kompletteras med rotfrukter, linser, baljväxter eller bönor. Kyckling passar bra med baljväxter såsom ärter och bönor. Till fisken kan du tillsätta grynost (eller motsvarande produkt), ägg eller spenat. När du utöver ditt vanliga protein tillsätter en förmånligare protein kan du göra större satser till en lägre portionskostnad än normalt. Köp gärna torkade bönor och linser och koka dem själv för att ytterligare spara pengar. Kom också ihåg att det finns proteiner i olika prisklasser. Inhemsk fisk finns i olika prisklasser och den prismedvetna väljer hellre den förmånliga strömmingen än dyrare fisksorter.

Håll koll på priset

Granska kilopriset innan du köper en vara. Dels kan det finnas variationer mellan olika märken och storlekar på förpackningar, men dels kanske du också märker att du kan ersätta dyrare varor med mera förmånligare sådana.

Laga eget

Alltid när du köper färdiga produkter betalar du ett pris för att någon annan har lagat maten. Vill du spara pengar kan du därför baka ditt eget bröd, göra din egen grönsakssoppa till lunch och baka egna bullar. Sök inspiration i Marthas receptbank.

Undvik matsvinn

Släng inte bort användbar mat utan var kreativ och hitta på nya användningsmöjligheter. Kom ihåg att bäst före datum inte betyder samma sak som sista förbrukningsdag. Läs också Marthas frys- och skafferitömmartips.

När pengarna ändå inte räcker till

I Finland ska ingen behöver gå hungrig. Församlingarna hjälper till med matkassar. Ta kontakt med din egen kommuns församling för mera tips. På webbsidan Ruoka-apu/Mathjälp kan du se var det ordnas matservering och matutdelning. Du kan också vara i kontakt med olika hjälporganisationer och med socialmyndigheterna i din hemkommun.

Se alla artiklar