• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Plåtbröd

Plåtbröd
Över 60 min

Ingredienser


50 g
jäst
5 dl
vatten eller mjölk
2 msk
rypsolja
1–2 tsk
salt
1 msk
honung/sirap
3 dl
havreflingor eller grahamsmjöl
ca 7 dl
vetemjöl
Till garnering: mjöl eller frön

Så gör du:


  1. Värm vätskan fingervarm och rör ut jästen i vätskan. Tillsätt olja, salt, honung och flingor eller grovt mjöl. Rör ner vetemjölet lite i taget. Låt jäsa i cirka 30 minuter.
  2. Häll degen i en långpanna med bakplåtspapper. Strö på lite mjöl och platta ut degen. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  3. Skär ett rutmönster i degen med en degsporre eller vass kniv. Strö på mjöl eller frön. Grädda i nedre delen av ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter.

Ett tacksamt bröd som ger en stor sats bröd med minimal insats. Brödet kan varieras med olika mjölsorter och garnering. Det går också att tillsätta exempelvis rivna rotsaker eller zucchini i bröddegen för variation.

MARTHA
TIPSAR

Färsk jäst kan bytas mot 1,5 påse torrjäst. Tillsätt torrjästen med en del av mjölet och värm vätskan till 42 grader.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Buffé
  • Maträtt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Specialkost
  • Lättlagat
  • Kocka med barn
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Plåtbröd

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet