Par räddar planeten

– Vi vill kunna se våra barn i ögonen och säga att vi gjorde allt, verkligen allt vi kunde för att hejda klimatförändringarna i tid. Vi hoppas också att vi är tillräckligt många som tänker så, så att det faktiskt räcker för att göra skillnad.

Det säger Sophy Elevall och Magnus Åkerlind, paret bakom företaget SavethePlanet.ax, som har som målsättning att sätta Åland på världskartan som det första utpräglat klimatvänliga och gröna samhället i världen. Men de vill inte komma med några pekpinnar och domedagsprofetior, utan i stället väcka lustan inom folk att dra sitt välbehövliga strå till den gemensamma klimatstacken.

– Tidningarna är fulla av larmrapporter, så jag tror nog folk vet att världen lider och att det faktiskt måste göras något, på allvar, för ”för sent” ligger inte längre i en avlägsen framtid – enligt FN:s klimatpanel och många andra forskare behöver det ske radikala förändringar inom sju, åtta år, annars står vi där vid ”för sent”, och med alla delvis oöverskådliga förändringar det innebär för vår värld och vardag, säger Sophy med blicken full av allvar och övertygande intensitet.

– Normalt låter man beslut mogna fram, men eftersom folk inte riktigt trott på alla varningssignaler är den väntetiden redan förbrukad. Det är alldeles tillräckligt med den tid det tar att ställa om allt efter att besluten fattats, säger Magnus.

Det hela började för drygt ett och ett halvt år sedan, när sonen Amatheus låg sina sista veckor i magen och den spirande familjen bodde i Stockholm.

– Vi kände att vi inte ville att vårt barn skulle växa upp i en storstad och bestämde oss för att flytta till Åland, säger Sophy.

Hem för ålänningen Sophy, en oprövad övärld för stockholmaren Magnus.

– Jag trivdes inte så bra här som tonåring, men tänkte att jag ville ge Åland en ny chans, som vuxen. Det viktigaste är att Amatheus har det bra.

Så Magnus och Sophy lämnade sina jobb och flyttade till Åland. Deras yrkesbakgrunder är lite olika, deras utbildningar vitt skilda. Magnus har drivit webbyrå och undervisat i digitalt berättande på universitetet. Sophy däremot stod inte ut mer än två månader på gymnasiet efter högstadiet, innan hon hoppade av och har inte gått någon egentlig utbildning efter det.

– Man behöver inte alltid någon utbildning, brinner man tillräckligt mycket för en sak kan man göra vad som helst, säger Sophy.

– I Stockholm var jag med i ett nätverk, Tillit, som man kunde säga är ett slags energibolag som uppmuntrar alla att starta sina drömprojekt och inspirerar människor att ta det första steget från abstrakt dröm till konkret verklighet. Tillit hävdar att precis allt är möjligt om man bara följer sitt hjärta.

Och Sophys och Magnus hjärtan ledde dem till Åland och projektet SavethePlanet.ax. Det gällde ju för paret att hitta ett jobb man skulle trivas med också, och då föddes idén till projektet som ska bidra till att rädda världen.

– Vi hade ingen aning om hur vi skulle klara oss, vi visste bara att det enda vi ville göra var att jobba för att öppna både vardagsmänniskornas och makthavarnas ögon för det som kan, och behöver göras för miljön. Åland är en bra startpunkt, det är nära till makthavarna och lätt att nå ut till folk. Dessutom är Åland omgivet av Östersjön och påverkas väldigt snabbt av hur havet omkring mår, säger Magnus.

För att dra till sig folks och medias uppmärksamhet bestämde man sig för att ordna tio underhållande och samtidigt tankeväckande evenemang under år 2008.

– Vi vill inspirera folk att ändra sitt inkörda sätt att tänka och bli mer klimatvänliga i sin vardag. Man måste få in tänkandet i allt man gör, eftersom allt vi gör också måste fungera klimatvänligt. Vi behöver också inse att vi alla behövs, att varje myra har ett strå den kan bidra med och att utan dessa strån blir det ingen stack.

Man vill undvika att smälla folk på fingrarna och ge dem dåligt samvete.

– Absolut inte – ett dåligt samvete är ingen bra drivkraft. Vi behöver folk som vill, för det är inte det lättaste att ändra på gamla vanor – men det går och det går lättare om man känner lust inför förändringarna och dessutom har lite roligt samtidigt.

– För politikernas del handlar det om att våga – att våga strunta i att folk tycker att förändringar är skrämmande eller besvärliga, att våga fatta beslut som är obekväma och som kanske inte gör dem så populära hos den breda massan. Och att våga genomföra besluten trots protester.

– Folk vill ändå någonstans att besluten kommer uppifrån. Om man fattar beslut om att alla skolor, ålderdomshem och daghem ska köpa enbart ekologiskt och helst också lokalt producerade råvaror, och ser till att besluten efterföljs, betyder det enormt mycket. Det kanske finns en skolkock någonstans som inte alls gillar det, eftersom det kanske kräver att man måste tänka om. Kanske lära sig använda bönor i maten, inte servera så mycket kyckling, eller koka egen buljong i stället för färdiga på tärning. Men det går – en av grundskolorna i Mariehamn serverar i princip enbart ekologiskt och de följer samma budget som alla andra. Men det kräver att man bryr sig.

Någon egen politisk karriär är de själva inte intresserade av att satsa på, inte just nu i alla fall.

– Vi är nog bättre på att inspirera och entusiasmera och vara tankeväckare än att sitta i plenum, gräva bland paragrafer och spela politiska spel för att få igenom beslut och sådant. Det finns andra som är bra på det.

– Vi är lite för otåliga för att stå ut i den långsamma, politiska världen. Vi vill få i gång folk, sedan får de gärna fortsätta hålla bollen rullande. Vi vill hellre få politikerna att lyssna än att vara politiker själva.

Några av de evenemang SavethePlanet.ax ordnat är en filmfestival, en konsert med kreativ verkstad för barn och ekologisk marknad och Barnens planet med ett eko-kafé, ett kreativt lekland med temahörnor om till exempel isberg, öknen och regnskogen och med Tobbe Trollkarl som trollade för barnen. Senast ordnade man ett stort gatujippo på bilfria dagen.

– Barnens planet var vårt tredje evenemang och då var det som om folk äntligen vaknade till liv. Det kom massor med folk, mycket mer än väntat, och det blev nästan lite kaos. Men det var ett härligt kaos! säger Sophy leende.

Att man fokuserar på aktiviteter för barn är ingen slump.

– Föräldrar är en bra målgrupp. De flesta vill ju ge sina barn det allra bästa – inklusive en bra miljö att växa upp i. Dessutom är det en viktig grupp, eftersom vi som föräldrar faktiskt har chansen att bli föredömen för våra barn – det hjälper inte om vi får jorden och klimatet på fötter om nästa generation struntar i den. De måste ju också lära sig ta hand om den, annars är vi snabbt tillbaka på ruta ett igen.

Under sommaren gav man också ut en gratistidning, Tillit, fullspäckad med glada klimatnyheter.

– Folk stänger av om man kommer med för mycket rapporter om alla problem världen fajtas med. Vi ville fylla tidningen med glada artiklar om folk som var och en på sitt sätt gör något för miljön och visa att det inte är så jobbigt att göra sådant som vår planet mår bra av.

Tidningen trycktes i 50 000 exemplar och hälften distribuerades på Åland, resten delades ut i övriga Norden.

Alla evenemang har hittills varit gratis för publiken och frågan om vad den unga familjen livnär sig på dyker upp opåkallat.

– Vi fick ett större startbidrag av Ålandsbanken som gjorde att vi vågade satsa fullt ut på projektet. Resten är sponsorer. Det ger ju företagen mycket goodwill att synas i klimatvänliga sammanhang och eftersom klimatfrågorna börjar hitta in i folkhemmet är det självklart attraktivt för dem att synas i sådana sammanhang.

– Men annars lever vi rätt enkelt också. Vi jobbar mycket och har inte tid att strö en massa slantar runt om oss.

Paret jobbar hemifrån, från den lilla timmerstugan de hyr vid havet, och sonen Amatheus är hemma med föräldrarna som turas om att jobba och ta hand om sonen.

– Visst kan det bli lite mycket ibland, men alternativet att lägga av finns inte.

– Eller vill ni stå där framför era barn och barnbarn om tjugo år och svara på deras besvikna undran om varför ni inte gjorde mer, när man fortfarande kunde, när det ännu inte var för sent? Det vill inte vi.

Text: Lina Antman


Läs mer om Sophy, Magnus och världen på www.savetheplanet.ax.


9 tips för en hållbar vardag

• I affären har man alltid två val: ekologiskt eller konventionellt. Därefter har man valet lokalt producerat eller importerat. – Många tror att bara för att det är producerat i den egna trakten att det automatiskt är ”lite ekologiskt”, för inte besprutar man ju sina produkter lika mycket här hos oss som på andra håll. Men det är inte sant, den åländska, konventionellt odlade löken till exempel är otroligt besprutad.
• Ät mer enligt säsong. Man behöver inte äta färska jordgubbar i februari och nyskördad sparris på hösten. På vintern är dessutom lokala rotsaker mycket godare än sura, trista vintertomater från sydligare trakter.
• På jobbet kan man föreslå, eller kräva, att man byter till ekologiskt kaffe, ekologisk mjölk, socker och fikabröd, till exempel. I affären kan man fråga efter ekologiska produkter. På dagis/i skolan kan man föreslå att man ägnar några månader kring temat miljö, ekologiskt och klimatsmart.
• Att åka kommunalt är självklart bättre än egen bil, promenera och cykla ännu bättre – för både miljön och kroppen.
• Ät mindre kött och lär barnen att äta mindre kött. Köttproduktionen är inte hälsosam för miljön, det vet de flesta idag. Sammanlagt 18 procent av de utsläpp av växthusgaser som orsakas av människan kommer från köttproduktionen. Mer än alla transporter tillsammans. Det är svårt att lära gamla byrackor sitta på nya sätt, därför kan man underlätta genom att lära barn äta mat som inte förstör för deras egen framtid. Det finns otroligt mycket god vegetarisk mat och det finns allt fler produkter som liknar och smakar kött, men som är helt vegetabiliska.
• Man behöver inte bli vegan om man inte vill, men man kanske kan välja att i alla fall äta vegetariskt en eller ett par gånger i veckan. Börja med att dryga ut den vanliga maten med mycket grönsaker och bönor om det känns ovant med helt vegetariskt. Ät rådjur och älg i stället för oxfilé.
• Konsumera mindre. Handla begagnat, låna, tänk efter noga inför varje köp. Inse att varje köp och varje handling är ett val, och inför varje val bör man ställa sig själv frågan vilket val som gynnar miljön mest. Det går att applicera på allt man gör.
• Prata med folk. Diskutera klimatfrågor, ekologiskt, elbilar, lågenergilampor, sopsortering, köttkonsumtion, rättvisemärkt, tygblöjor, alternativa värmekällor, gröna elalternativ, loppisfynd, ekologisk bomull i kläderna och så vidare. Det sätter igång tänkandet hos folk, och det är det vi måste ändra på. Var och en kan forma om sin livsstil och göra den hållbar. Det handlar bara om att bestämma sig.
• Till sist – våga förändra! Fundera om det verkligen är värt att äta det vi alltid ätit, köpa de saker vi alltid köpt och leva på det sättet vi alltid levt när det kostar så mycket i form av en jord som mår pyton.


Vem?

Sophy Elevall och Magnus Åkerlind

Bor: I en liten stockstuga vid havet en bit utanför Mariehamn.
Ålder: 25 år (Sophy) och 37 år (Magnus).
Familj: Magnus son Maximilian, 7 år, och den gemensamma sonen Amatheus, 1,5 år.
Jobb: Arbetar dygnet runt för att rädda världen, för tillfället.
Hobby: Att tillreda och äta god, vegansk mat.
Blir glad av: När människor agerar!
Tycker hjärtligt illa om: När människor som känner till situationen i världen och har möjlighet att göra något åt den ändå inte gör ALLT för att åstadkomma verklig förändring.
Vill: Ha fest om åtta år och fira med hela världen att vi lyckats säkra framtiden för kommande generationer.

Se alla artiklar