Medlemsnytt februari 2023

Medlemsnytt februari 2023

Nu har vi vant oss vid att skriva 2023 och börjar så smått lyssna efter fågelkvitter och ana tecken på en lite ljusare och grönare tillvaro. Sofia tipsar om de första odlingsstegen för säsongen men också vintern bjuder på fina möjligheter till utevistelse och gemenskap. Överraska morfar, grannen och vänner med delikat laksoppa på en bänk i solen eller ställ till med hjärtlig fest, recepten hittar du hos oss.

Ekofasta test

Årets ekofasta fokuserar på framtidshopp

Också i år bjuder kampanjen Ekofasta oss att stanna upp inför påskfirandet för att fundera på hur vi kan ta hand om vår skapelse lite bättre. Ladda upp inför fastan genom att testa vilken ekofasta som passar dig!

Ekofastan pågår 22.2–8.4.2023 och genomförs av Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland tillsammans med olika samarbetspartner som är engagerade i arbetet för att dämpa klimatförändringarna och värna om miljön. Kampanjen syns främst på webben och sociala medier, följ oss för inspiration och hållbara tips! 

En euro i taget-boken, tredje upplagan

Nya upplagan av En euro i taget 

Hör upp, du som vill förbättra din ekonomi år 2023! Ekonomiboken En euro i taget har fått sig en lätt uppdatering och finns till salu i marthashoppen för 15 euro.

Läs mera här

Marthatårta

Nominera till årets Marthagärningar 

Utmärkelserna ska gå till en sådan händelse eller en sådan insats som kan ses som speciellt utmärkande för de värden martharörelsen står för samt till det arbete som förbundet med dess distrikt och föreningar gör. Utmärkelserna ges till en marthaförening eller -krets, eller till en enskild medlem. Utmärkelserna ska inspirera andra. De ska visa på en rörelse i tiden, en rörelse som är en aktiv del av samhällsutvecklingen. Det kan vara insatser som visar hur Martha arbetar för en bättre värld, som främjar utvecklandet av martharörelsen och som är en inspirationskälla för alla.

 Nominera till Marthagärningar

Lämna in en motion till årsmötet

Finns det någon aktuell fråga som Marthaförbundet borde engagera sig i?

Senast 31.3.2023 går det bra att lämna in förslag till motioner som behandlas på Marthaförbundets årsmöte i maj. Alla föreningar kan lämna in motioner via följande formulär: 

Lämna in din motion

Restyle

After Work i Vasa tillsammans med syateljén ReStyle

Den 15 mars klockan 17.30 bjuder Marthaförbundets ekonomirådgivare Matilda och klädvårdsexpert Mia från ReStyle in till diskussion kring hållbara kläd- och materialval samt ger praktiska anvisningar om hur vi ska ta hand om våra kläder. Ta gärna med ett eget klädesplagg så får du möjlighet att testa olika redskap samtidigt som du får proffsråd och handledning på plats. Missa inte chansen att få ta del av expertens bästa tips för en hållbar klädkonsumtion!

Under kvällen bjuds deltagarna på ett glas bubblande med tilltugg.

Läs mer och anmäl här

Nkf martha

Nordiska marthadagarna i Kuopio 15–17 juni 2023

Välkommen med till Savolax i sommar! Marthagemenskap över både lands-och språkgränser bjuds det på under några programspäckade dagar i Kuopio. 

Visste du att Kuopio & Norra Savolax är det första ERG (European Region of Gastronomy) belönade matlandskapet i Finland? Experter i regionen ger insyn i hur man nått dit och i programmet ingår också ett besök på en lokal vingård. Marttaliittos ledning finns också på plats och hörs bland annat i egna anföranden under dagarna.

 Läs mera här

Vatten

Kolla lagren och var beredd!

Ta en titt bland torrvaror och konservburkar, ät upp det som snart går ut och uppdatera lagren. Samtidigt kan det vara bra att byta ut eventuella vattenflaskor i frysen eller förrådet och lägga in fräscha istället. Beredskapen känns sällan riktigt aktuell innan den verkligen behövs så försök få in det som en del av vardagen då en del av varorna ändå behöver cirkuleras för att säkert fungera eller vara ätbara när det gäller.

Läs mera om beredskap i 72 h

TRio soppabröd

Soppor och bröd

Satsa på att baka  bröd  tillsammans eller att ge bort av det du bakat. Har du barn i din närhet rekommenderar vi brödfigurer med oanade möjligheter. Kombinera med soppa och frys in om det blir mycket över.

Frösprickning

Sofias trädgård: Skott och grönt

Skott av alla de slag erbjuder Sofia i februari, odla enkelt hemma på fönsterbrädet och njut av färskt grönt på smörgåsen utan större ansträngningar.

Vi kan också varmt rekommendera den tredelade digitala kursen Marthas trädgårdsklubb som inleds 7.3.2023. Här följs deltagarna åt i odlandet både via de strategiskt inprickade kurstillfällena men också i en intern Whatsapp-grupp.

 Mera information och kursanmälan

Save the dates

22.2-8.4 Ekofasta

2.3 Kursen Klimatsmart vardag

8.3 Kursen Hela Svenskfinland mealpreppar

16.3 Kursen Surdegsskolan - bli surdegsmästare på en vecka!

20-26.3 Global Money Week

29.3 Kursen Havets smaker - gynnar både dig och Östersjön!

4.4 Kursen Påskbaka med familjen

27.5 Marthaförbundets årsmöte i Borgå

Kurser och evenemang

Tillverka taxar till landets ambulanser

Se alla artiklar