• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Brödfigur

Brödfigur

Ingredienser


1 påse
torrjäst
4 dl
rågmjöl
1–2 tsk
salt
5 dl
vatten/mjölk
½ dl
rybsolja
1 msk
honung
Cirka 7–8 dl
vetemjöl

Så gör du


  1. Blanda torrjäst, rågmjöl och salt i en beredningsskål. Värm vätskan till 37 grader och rör ner i skålen tillsammans med olja och honung. Tillsätt vetemjöl litet i sänder tills degen blir smidig. Knåda degen och låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till önskad figur. Grädda brödet i 210 grader i 15–25 minuter beroende på figurens storlek.

Så gör du en orm


  1. Dela degen i cirka 13 bitar varav några bitar får vara mindre och några större. Forma bitarna till runda semlor.
  2. Placera ut semlorna på plåten så att de bildar en orm. Placera den största semlan som huvud och den minsta som svans. Spetsa till svansen.
  3. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  4. Tryck in två russin som ögon på ormen och grädda i 210 grader i mitten av ugnen i cirka 15–20 minuter.
  5. Hyvla med hjälp av en potatisskalare en morotsstrimla och skär till tungspetsen med en kniv. Skär till en öppning i ormens huvud och stick in tungan.

Kategorier

  • Hushåll
  • Recept
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Illustrerat recept Visa
Brödfigur
Illustrerat recept Visa

Detta kan intressera dig

Falafel gjorda på ärtsoppa

Recept

Spelttoast

Recept

Speltgranola

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet