• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Små potatisbröd

Små potatisbröd

Ingredienser


3 formbröd eller 50 semlor


Dag 1

4 dl
vatten, ljummet (37 grader)
5 dl
A-surmjölk
6 dl
rågmjöl

Dag 2

50 g
jäst + 1 dl vatten (37 grader)
1 ½–2 dl
mosad potatis eller potatismospulver/potatisflingor
1 ½ dl
sirap
1 msk
salt
1 msk
malen pomerans
1 msk
kummin (stöt i mortel med lite socker)
Cirka 2 l
vetemjöl eller speltmjöl (av grovlek vetebrödsmjöl)

Dag 1


  1. Blanda det ljumma vattnet och A-surmjölken med rågmjölet och låt stå över natten i rumstemperatur.

Dag 2


  1. Blanda det ljumma vattnet med jästen och häll det i surmjölks- och rågmjölsgröten. Tillsätt resten av ingredienserna och cirka 1,3 l mjöl. Degen skall vara lite klibbig, men har börjat lossna från kanterna. Jäs till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
  2. Stjälp upp på mjölat bakbord och älta degen väl.
  3. Forma till tre formbröd eller kavla ut till en platta och tryck ut olika figurer med till exempel pepparkaksformar.
  4. Sätt på plåt beklädd med bakplåtspapper. Nagga och låt jäsa cirka 30 minuter.
  5. Grädda limporna i 175 grader cirka 30 minuter och semlorna i 200 grader cirka 10 minuter tills de är vackert gyllenbruna.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Potatis
  • Spannmål
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Små potatisbröd

Detta kan intressera dig

Marthaförbundets undervisning i skolor 2025

Marthaförbundets rådgivare erbjuder en rad inspirerande föreläsningar och kurser riktade till skolor. Boka till din grupp redan idag! Vissa av kurserna är kostnadsfria och för övriga tas ut ett arv...

Nyheter

Förbundsnytt: Mars 2025

Sakta letar sig våren in i sinnet. Nu njuter vi av det sista av vintern innan vi byter till en grönare årstid! Månadens Förbundsnytt bjuder på årsmöte, smakrika recept och ny inspiration för era ma...

Nyheter

Falafel gjorda på ärtsoppa

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet