• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Knäckebröd

Knäckebröd

Ingredienser


16 st


50 g
jäst
5 dl
rumsvarm mjölk
1 tsk
salt
½ msk
kummin
1 l
rågmjöl
100 g
rumsvarmt smör
½ dl
rågmjöl
Cirka 1 ½ dl
vetemjöl

Så gör du


  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på först lite av mjölken, sedan resten och lös upp jästen. Tillsätt salt, kummin och rågmjölet. Arbeta samman det till en deg och låt den jäsa cirka 20 minuter.
  2. Arbeta in matfettet och det resterande råg- och vetemjölet i den jästa degen. Degen får inte bli för hård. Låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Forma dem till runda bollar. Mjöla bordet och kavla ut bollarna till runda kakor. Flytta över dem på en plåt och kavla ut dem till cirka 20 cm i diameter. Vänd emellanåt på degen sa att den inte fastnar på bordet, mjöla mera om det behövs. Använd en kruskavel till de sista tagen, när brödet är på plåten. Ta ut ett runt hål i mitten.
  4. Grädda i 275 grader i cirka 5 minuter. Sätt in 2 plåtar samtidigt. När den översta plåtens knäckebröd blivit ljusbruna kan plåtarna byta plats, så att alla knäckebröden får en vacker mörkare brun färg och känns torra, eller grädda i varmluftsugn i 250 grader.

MARTHA
TIPSAR

Hembakat knäckebröd är en delikatess. Kom ihåg att ta ut mjölken och smöret ur kylskåpet i god tid!

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Knäckebröd

Detta kan intressera dig

Smarta tips: Så planerar du din matvardag bättre

Med lite planering och eftertanke kan du spara både tid, pengar och energi i vardagen, utan att tumma på vare sig smak eller näring. Här är tipsen som gör matlagningen enklare och roligare.

Hushåll

Mujadara på mathavre

Recept

Lucka 18: Ungmarthas julkalender

Rostade mandlar är en tidlös favorit som sprider både doft och smak av jul. Perfekta som snacks, på dessertbordet eller som en enkel gåva.

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet