Knäckebröd
Ingredienser
16 st
50 g
jäst
5 dl
rumsvarm mjölk
1 tsk
salt
½ msk
kummin
1 l
rågmjöl
100 g
rumsvarmt smör
½ dl
rågmjöl
Cirka 1 ½ dl
vetemjöl
Så gör du
- Smula ner jästen i en bunke. Häll på först lite av mjölken, sedan resten och lös upp jästen. Tillsätt salt, kummin och rågmjölet. Arbeta samman det till en deg och låt den jäsa cirka 20 minuter.
- Arbeta in matfettet och det resterande råg- och vetemjölet i den jästa degen. Degen får inte bli för hård. Låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 16 bitar. Forma dem till runda bollar. Mjöla bordet och kavla ut bollarna till runda kakor. Flytta över dem på en plåt och kavla ut dem till cirka 20 cm i diameter. Vänd emellanåt på degen sa att den inte fastnar på bordet, mjöla mera om det behövs. Använd en kruskavel till de sista tagen, när brödet är på plåten. Ta ut ett runt hål i mitten.
- Grädda i 275 grader i cirka 5 minuter. Sätt in 2 plåtar samtidigt. När den översta plåtens knäckebröd blivit ljusbruna kan plåtarna byta plats, så att alla knäckebröden får en vacker mörkare brun färg och känns torra, eller grädda i varmluftsugn i 250 grader.