Ekonomiboken En euro i taget delas gratis ut till ungdomar

Ekonomiboken En euro i taget delas gratis ut till ungdomar

Ekonomiboken En euro i taget är en handgriplig guide till en hållbar ekonomi. Den är skriven av Marthaförbundets ekonomirådgivare och delas ut till elever i andra stadiet i hela Svenskfinland. Samtidigt börjar Marthaförbundet erbjuda unga anonym ekonomisk coaching via Whatsapp.

Behovet av en ekonomibok på svenska i Finland är uppenbart. Över 380 000 personer i Finland har betalningsstörningar, och flera av Marthaförbundets samarbetsparters har länge uppgett att de saknar material på svenska som kan användas som stöd då man diskuterar ekonomi med unga.

- En stor del av vår ekonomi regleras av lagstiftning och det som står i svenska böcker gäller inte för Finland. Till exempel fungerar en av våra populäraste sparmetoder - bostadslån - helt annorlunda länderna emellan, säger Marina Nygård, ekonomirådgivare på Marthaförbundet och författare till En euro i taget.

– Grunden till en hållbar ekonomi är inte stora inkomster utan framförhållning och planering. Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt få de verktyg som behövs.

En euro i taget riktar sig till elever i andra stadiet och delas gratis ut till en årskurs per läroinrättning under 2020. Boken finns inte till salu utan distribueras i samband med ett kostnadsfritt föreläsningspaket som erbjuds skolor i hela Svenskfinland. Boken delas också ut i samband med pop up-ekonomirådgivning och verkstäder som ordnas i samarbete med aktörer från ungdomsarbetet.

Små insatser i vardagen är avgörande

I boken finns mycket matnyttig information också för andra som är intresserade av att ta tag i sin ekonomi. Materialet delas därför även i form av artiklar på martha.fi och som poddavsnitt under hela året.

Huvudbudskapet är att alla har möjlighet att skapa en hållbar ekonomi, också med knappa resurser.

– Grunden till en hållbar ekonomi är inte stora inkomster utan framförhållning och planering. Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt få de verktyg som behövs, säger Nygård.

    En euro i taget behandlar allt från budgetering, olika sätt att spara, inkomster och pensioner till bostadssparande och placeringar.

    – Vi vill uppmana läsaren att fokusera på de små, vardagliga insatserna som är byggstenarna i en hållbar ekonomi. Den som lär sig om ekonomi och gör sparande till en vana garderar sig mot de ekonomiska svårigheter som annars kan uppstå i samband med oväntade händelser i livet, säger Nygård.

    flyer om whatsapp ekonomitjänst: Har du frågor kring ekonomi?
    Ta kontakt via Whatsapp!

    Ekonomicoaching via Whatsapp

    Samtidigt lanserar Marthaförbundet en ny ekonimirådgivningstjänst för unga på Whatsapp. Vem som helst under 29 år kan gratis och anonymt ställa frågor till Marthaförbundets ekonomirådgivare via meddelande eller samtal till numret 044 4919 210. Tjänsten är öppen måndagar och onsdagar kl. 10-14. Målet är att ge praktisk kunskap och stöd i ekonomihantering i förebyggande syfte. Unga kan kontakta tjänsten med frågor som rör allt från sparande, budgetering, bostadslån till skulder och oro över den egna ekonomin.

    Som en del av projektet utges också en rapport som stöd åt svenskspråkiga aktörer som arbetar med unga.

    – Vår vision är ett Svenskfinland där det finns lättillgängligt och praktiskt stödmaterial för personer som arbetar med unga. Ungdomarna vet vart de med låg tröskel kan vända sig med frågor, och undersöker olika alternativ innan de fattar ekonomiska beslut som påverkar framtiden, säger ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar.

      Boken En euro i taget lanseras på utbildningsmässan Educa i Helsingfors den 24-25.1. 

      Vill du beställa ett kostnadsfritt föreläsningspaket till skolan eller yrkesskolan, till en ungdomsverkstad eller Navigator? Boken delas ut vid tillfället. Läs mer här! 

      Ladda ner infobladet om Whatsapptjänsten.

      Se alla artiklar