Kom ihåg-lista då du flyttar hemifrån

Kom ihåg-lista då du flyttar hemifrån

Lista allt du behöver införskaffa, gör en flyttanmälan, håll koll på avtalen och förbered dig för oförutsedda kostnader. Det här behöver du ha koll på då det är dags att flytta till eget!

  • Börja spara pengar i tid inför flytten. Utöver kostnader för att hyra en paketbil uppstår det många andra kostnader, exempelvis för flyttlådor, packningsmaterial, försäkring, el, internet med mera. Det är också viktigt att ha en säkerhetsbuffert för oförutsedda utgifter.
  • Konkurrensutsätt dina avtal (försäkring, el och internet) innan det är dags att flytta och se till att de är i kraft när du ska flytta in. 
  • Gör en flyttanmälan till magistraten, som också gäller för posten. Många instanser och de flesta myndigheter får sina adresser från posten, men inte alla. Det är på ditt ansvar att adressen uppdateras och räkningar inte blir obetalda.
  • De flesta bostäder är omöblerade. Skriv en lista på allt som du behöver. Genom att köpa secondhand sparar du betydande summor. Tänk också på att skaffa saker av god kvalitet. En billig kniv kanske fungerar bra i några månader, en lite dyrare kniv i flera år.
  • Det är viktigt att du får se lägenheten före du flyttar in. När du flyttar in lönar det sig att fotografera och filma lägenhetens skick med eventuella skavanker, samt begära kvittens på dokumentationen av hyresvärden.

Texten är ett utdrag ur boken En euro i taget

Se alla artiklar