Katharina Jägerskiöld: När pratade du senast om din ekonomi?

Katharina Jägerskiöld: När pratade du senast om din ekonomi?

Under mellandagarna släppte jag och min kollega Matilda en splitterny poddserie: Prata pengar-podden. Trots att prata om pengar är en stor del av min arbetsbild som ekonomirådgivare var det otroligt pirrigt att formulera högt och banda in det som tidigare bara varit tysta tankar.

I podden kunde jag inte bara fundera på hur det borde se ut till pappers, utan jag var helt enkelt tvungen att sätta mig själv och min vardag på spel, fundera på vad jag vill göra med mitt kommande år och min egen vardagsekonomi.

Att stanna upp och tänka på sin ekonomi är något som skulle gynna oss alla. Minst en gång om året borde vi slå oss ner och reflektera. Det händer så lätt att vi gör exakt som ifjol, fortsätter med samma gamla bekväma vanor.

Jag har själv märkt: Ju mer jag tänker på min ekonomi, budgeterar och följer upp, desto tydligare går det upp för mig att massor hinner ändra under ett år. Ekonomiska aspekter som gällde för ett år sedan behöver nödvändigtvis inte alls vara aktuella idag. Jag har insett att både min och familjens ekonomi kräver uppdateringar och justeringar med jämna mellanrum.

Kanske du just nu funderar på vad som borde uppdateras och justeras i ditt fall? Själv tänker jag på allt från sparbelopp, sparändamål, placeringsformer, inkomstskillnader i familjen och familjens kostnader. 

Kanske du har gått från studerande till arbetstagare, eller blivit pensionär? Kanske du flyttat till nytt eller renoverar i ditt hem? Inlett eller avslutat ett förhållande? Behövt justera semesterplanerna? Både små och stora förändringar är goda orsaker att stanna upp, reflektera och analysera. 

För mig personligen handlar mycket om att jag i höstas har återgått till arbetslivet från föräldraledighet och har återigen en fast inkomst. Det har medfört att jag behöver se över min skatteprocent. För familjens utgifter handlar det till exempel om att vårt yngre barn har fått en dagisavgift och att matbudgeten behöver ses över. Däremot är det roligare att planera hur vi i praktiken tänker genomföra det tilltänkta gemensamma semestersparandet med min man.

Att prata pengar är vardag för mig via mitt jobb, men kanske pengapratandet också kunde få en aktivare roll i ditt liv? Undersökningar visar att prata om pengar är en vanlig orsak till gräl i parförhållanden och många upplever att det är svårt att prata om pengar. Vi finländare upplever lätt skuld och skam kring ämnet.

Att diskutera pengar
anses också tabubelagt vid middagsbjudningar. Men kanske vi istället för att tycka det är pinsamt borde tänka om? Vad kunde vi egentligen lära oss om vi vågade prata pengar mera öppet? Jag har fått otaliga smarta tips av mina vänner gällande uppdelning av kostnader i en relation, vi har tillsammans reflekterat kring att vad är en rimlig summa att sätta på mat månatligen och lärt varandra vilka alla blanketter FPA vill att man fyller inför föräldraledigheten. I det finns inget skamligt - tvärtom!

Kanske min första utmaning till dig blir att be dig titta närmare på din ekonomi inför 2022? Och sen ta upp ämnet med en kompis! Och hej, träffas du och jag – antingen i arbetssammanhang eller privat, så pratar jag gärna pengar med dig! Vi kan alla lära oss av varandra.

Här kan du lyssna på Prata pengar-podden.

Se alla artiklar