Föreningar och kretsar kan boka kurser med Marthaförbundets personal

Föreningar och kretsar kan boka kurser med Marthaförbundets personal

Marthaföreningar och -kretsar kan under våren 2021 boka följande kurser som Marthaförbundet erbjuder. Kurserna ordnas i första hand digitalt till följd av coronasituationen. Vi tar emot bokningar även för fysiska kurser, men kan inte garantera att kurserna kan hållas.

Kort om distanskurser

  • Föreningen eller kretsen bokar en gemensam tid då alla deltagare hemma hos sig kopplar upp sig via dator eller telefon för att lyssna på en föreläsning och diskutera temat med föreläsaren. Upplägget är det samma som då rådgivaren besöker kretsen på ett fysiskt möte, med skillnaden att kontakten nu sker digitalt.
  • Kurser som beställs av föreningar kan skräddarsys: beroende på målgruppen anpassar vi innehållet. Också tidpunkten kan ni styra över och vi kan till exempel boka in föreläsningen vid den tid ni annars brukar ha möte.
  • I en kurs beställd av en förening eller krets deltar endast era medlemmar och ni kan diskutera tillsammans och fråga på ett annat sätt än under en massföreläsning. Föreläsningen är mera interaktiv än de öppna digitala föreläsningarna som riktar sig till en bredare publik.
  • Om ni vill kan ni också välja att bjuda in icke-marthor till er föreläsning, om ni vill marknadsföra er förening och locka nya medlemmar, eller så håller ni den som en del av ert eget marthamöte för medlemmarna.
  • Priset för en distanskurs som beställs av en krets eller en förening är 50 euro.

Privatekonomi

Marthaförbundets ekonomirådgivare erbjuder följande distanskurser för föreningar och kretsar:

  • Ta kontroll över din ekonomi
    Under föreläsningen går kursledaren stegvis igenom vad som är viktigt att ha koll på när det gäller vardagsekonomin.
  • Att bli pensionär – hur kan jag förbereda mig ekonomiskt?
    Att bli pensionär är en stor livsförändring som vi kan förbereda oss inför. Under föreläsningen går vi igenom viktiga aspekter i vår ekonomi som påverkas som pensionär och hur vi kan förbereda oss på bästa sätt. Föreläsningen är i första hand riktad till dig som ännu inte är pensionär.
  • Lev hållbart – ekonomiskt och ekologiskt
    Att leva hållbart är att spara pengar och resurser. Under föreläsningen går vi igenom praktiska tips på hur man lever hållbart, såväl ekonomiskt som ekologiskt.
  • Kvinnans ekonomi
    Inspirationsföreläsning för kvinnor – vad är speciellt viktigt att som kvinna tänka på när det gäller ekonomin?
  • Börja spara och placera
    Grunderna i placeringar – vi går igenom viktiga termer för att våga sig ut på börsen.
  • Placera hållbart
    Grunderna i placeringar och hur du kan tänka kring hållbarhet och avkastning.

Distansföreläsningarna kostar 50 euro. Kontakta oss och meddela ert intresse på e-postadressen ekonomi@martha.fi, så hör vi av oss till er. Vi kan skräddarsy föreläsningarna enligt önskemål, ta kontakt så kan vi diskutera vilka frågeställningar just din förening eller krets är intresserad av (se kontaktuppgifter längst ner på sidan). Maxantal deltagare i distanskurserna i ekonomi är cirka 15 personer. 

Hushåll

Marthaförbundets hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson erbjuder följande distanskurser för föreningar och kretsar:

  • Skogen året om, en källa till välmående (digital kurs)
    Alla årstider har sin charm. Följ med på en digital skogstur och låt dig inspireras av naturen.
  • Marthas matkorg
    Svårt att äta i säsong? Hushållsrådgivaren delar råd och recept för mera säsongstänk i matvardagen.
  • Vilda grönsaker i maten (digital föreläsning) 
    Våren är tiden för de späda och aromrika vilda växterna. Passa på att berika vardagsmaten med vilda grönsaker. De ger härliga smakupplevelser, näring och ögonfröjd på tallriken.
    Kursen riktar sig till dig som vill lära dig känna igen och ta tillvara ätliga vilda växter så som nässla, mjölkört, daggkåpa, maskros och kirskål. Under kursen får deltagarna tips och recept på användning av de olika växterna i matlagning, bakning och drycker.
  • Vilda grönsaker i maten (fysisk kurs)
    Våren är tiden för de späda och aromrika vilda växterna. Passa på att berika vardagsmaten med vilda grönsaker. De ger härliga smakupplevelser, näring och ögonfröjd på tallriken. Kursen riktar sig till dig som vill lära dig känna igen och ta tillvara ätliga vilda växter så som nässla, mjölkört, daggkåpa, maskros och kirskål. Under kursen får deltagarna tips och recept på användning av de olika växterna i matlagning, bakning och drycker. 
    Kursledare är vilda växter rådgivare, hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson. (Kurspris: 32 euro/person.)

Distansföreläsningarna kostar 50 euro. Kontakta Elisabeth Eriksson (elisabeth.eriksson@martha.fi, 050 408 9179) för att boka en föreläsning, och ta också kontakt om ni vill skräddarsy en föreläsning enligt egna önskemål. Vi tar emot bokningar för fysiska kurser, men kan inte garantera att kurserna kan hållas.

Östersjön

Anita Storm, Cecilia Nyman och Roosa Mikkola erbjuder följande kurser:   

  • Smartfisk (fysisk kurs)
    Konsumtion av vild lokal fisk är hållbart, hälsosamt men även östersjösmarth. Vi tillreder tillsammans 4–6 lätta men läckra smarthfisk recept passliga för fine-dining och hela familjen. Här lär du dig hantera fisken och frågor som när vilken fisk är I säsong och hur man skall få tag på den besvaras. Kursen kan ordnas utomhus.
  • Plastbanta vardagen (digital eller fysisk kurs)
    Föreläsningen tar fasta på problematiken kring användningen av plaster för såväl hälsan som för miljön. Vi ger råd om vad som kännetecknar bättre och sämre typer av plaster, varför det är viktigt att plastbanta hemmet och hur man sköter sorteringen av plaster.
  • Inspirationsföreläsning Östersjön (digital eller fysisk kurs)
    Du lär dig om Östersjön och hur dina val i vardagen påverkar havet. Hur kan du leva mer hållbart, vilken är kopplingen mellan smarthfisk och övergödning, sorterar du rätt, vad innehåller avfallsvattnet från ditt hushåll och hur påverkar det Östersjön och organismerna där? Inspirationsföreläsningen ger dig verktyg för ett östersjösmarth liv.

    De digitala och fysiska kurserna är gratis för alla marthor. Kontakta Roosa Mikkola (roosa.mikkola@martha.fi, 044 740 3144) för att boka en föreläsning, och ta också kontakt om ni vill skräddarsy en föreläsning enligt egna önskemål. Vi tar emot bokningar för fysiska kurser, men kan inte garantera att kurserna kan hållas.

    Några praktiska tips om digitala kurser är något nytt för er

    • Planerar ni en distanskurs och tekniken är ny för vissa? Här finns instruktioner kring hur man använder Microsoft Teams, som används av Marthaförbundet: Snabbguide ansluta till Teams via lank. En god idé kan vara att de personer i föreningen som har erfarenhet av verktyget ringer runt och hjälper de som inte är bekanta med verktyget.
    • Det går också bra att följa med en distanskurs tillsammans. Kanske ni kan dela upp deltagarna och koppla upp tillsammans i mindre grupper, med beaktande av säkerhetsavstånd. Många har möjlighet att till exempel visa föreläsningen på en TV-skärm hemma och då kan ni följa med föreläsningen i vardagsrummet.
    • Om ni har en större lokal till förfogande på orten kan ni också överväga att följa med föreläsningen tillsammans med stor skärm. De flesta möteslokaler har tekniska förutsättningar för distansföreläsningar.
    • Osäker på om det kommer att fungera, om alla kommer att klara av det tekniska? Det lönar sig ändå att testa på, och har man en gång lärt sig att använda digitala verktyg öppnar sig helt nya möjligheter.

    Kontakt ekonomiföreläsningar

    Kontakt hushållsföreläsningar

    Kontakt Östersjö-föreläsningar

    Se alla artiklar