• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Vegetariska kåldolmar

Vegetariska kåldolmar
Över 60 min

Ingredienser


Cirka 20 stycken


1
medelstort kålhuvud
200 g
svamp, förvälld
1
lök
1 dl
pärlkorn
2
vitlöksklyftor
1 msk
rybsolja
1 msk
soja
(½ tsk
salt)
½ tsk
peppar
1 msk
mejram
100 g
grynost
100 g
riven ost
1 msk
sirap
2 msk
smör

Så gör du:


  1. Gröp ur stammen på kålhuvudet. Placera kålhuvudet i en kastrull och täck med vatten. Låt koka cirka en halv timme tills bladen börjar lossna.
  2. Lösgör bladen vartefter och låt rinna av på ett skärbräde eller arbetsbordet. Gör så med de 20 översta bladen. Låt kålens innersta del koka mjuk och ta sedan tillvara genom att finfördela till fyllningen. Spara av kokspadet till senare ösning.
  3. Skala och hacka löken, fräs i oljan och tillsätt den förvällda svampen eller om du har tillgång till färsk svamp låt den fräsa med tills vätskan avdunstar. Vi använde förvällda riskor, men det går bra med soppar eller kantareller. Koka pärlkornet mjukt i saltat vatten.
  4. Blanda samman den frästa svampen, löken, osten, kornet, kålen och kryddorna. Smaka av. Salta vid behov.
  5. Fördela cirka 2 msk fyllningen på varje kålblad. Rulla bladen till dolmar och placera dolmarna tätt i en ugnsform. Ringla över av sirapen och klicka ner lite smör.
  6. Ös med kokspad några gånger under gräddningen. Grädda i 200 grader i 1 timme.

MARTHA
TIPSAR

Tips! Istället för kokt korn kan man använda kokt kall riven potatis, kokt spelt, kokt morot eller andra rotsaker. Testa dig fram!

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Maträtt
  • Huvudrätter
  • Ugnsrätt
  • Syrat & fermenterat
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Svamp
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Specialkost
  • Vegetariskt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Vegetariska kåldolmar

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet