• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Tranbärskräm

Tranbärskräm

Ingredienser


⅓ l
tranbär
1 ¼ l
vatten
1
kanelstång
1–2 dl
socker
3 msk
potatismjöl

Så gör du


  1. Mosa tranbären och tillsätt socker, vatten och kanel.
  2. Koka upp och rör ner potatismjöl blandat med lite kallt vatten, låt koka upp och ta kastrullen från plattan.
  3. Servera väl avkyld med lätt vispad grädde, eller häll upp på termos och ta med på utflykt.

Närbild på tranbär som växer i en skogsdunge
Tranbär är en riktig C-vitaminbomb! Den sura tranbärssaften är en gammal huskur mot urinvägsinfektion.

Tranbär

Karpalo/Cranberry/ Vaccinium oxycoccus, Vaccinium microcarpum

Tranbären växer lågt i närheten av träsk, sjöar, och på myrar och kärr. I Finland växer också dvärgtranbär, de hittas främst norröver. Bären kan plockas från slutet av september fram till den första snön, och även under våren då de tittar fram under snön. Precis som med rönnbären stiger sockerhalten i bären efter den första köldknäppen. Tranbär innehåller gott om C-vitamin och skalen innehåller fibrer. Tranbärssaft fungerar väl som stöd vid sidan av mediciner vid urinvägsinfektion. De är goda som sådana med varm kinuskisås, i bröd, tillsammans med vilt eller som bärkräm.

Kategorier

  • Ekologi
  • Skog & natur
  • Recept
  • Måltid
  • Mellanmål
  • Maträtt
  • Dessert
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Tranbärskräm

Detta kan intressera dig

Att köpa och sälja second hand

Att köpa saker begagnat är generellt en väldigt bra idé. Det förlänger livslängden på våra ägodelar vilket i sin tur betyder att man tillverkar mindre helt nytt, och på det viset sparar på naturres...

Ekonomi

Elisabeth Eriksson: Visste du att röllikan kan ätas?

Elisabeth Eriksson lär dig om två mångsidiga vilda ätbara växter med lång skördetid. Nässelfrön och röllika. Båda är mångsidiga ingredienser som kan användas på olika sätt i matlagning, drycker och...

Hushåll

Bönburgare med aioli och BBQ-sås

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet