Vi använder cookies på vår webbsida för att analysera vår traffik. Du kan läsa mer om vår cookie policy här

Nödvändiga (Nödvändig)

Cookies som krävs för att webbplatsen skall fungera normalt. Detta innehåller cookies som används för inloggning samt för CSRF säkerhet. Vänligen notera att systemets bas cookies inte samlar personlig eller känslig information. IP adresser samlas inte. Information som sparas skickas inte ut till Landsbygdspolitik eller tredje parter.
Namn: CraftSessionId
Beskrivning: Webbplatsen använder PHP sessioner för att upprätthålla sessioner. Systemet nämner cookien i fråga “CraftSessionId”. Denna cookie upphör så fort sessionen avslutas.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session
Namn: *_identity
Beskrivning: Då du loggar in i kontrollpanelen sätts en cookie som kontrollerar ditt inloggnings status. Namnet av cookien börjar med en lång slumpmässig text som följs av _identity. Cookien sparar endast nödvändig information för att upprätthålla en säker session, och hålls aktiv endast så länge som användaren är inloggad i systemet.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: *_username
Beskrivning: Om du kryssar i "Håll mig inloggad" (Keep me logged in) under inloggnings processen, används denna cookie för att komma ihåg ditt användarnamn inför följande gång.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: CRAFT_CSRF_TOKEN
Beskrivning: Skyddar oss och dig som en användare för CSRF attacker.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session

Statistik

Cookies som används för statistik hjälper oss förstå hur användarna använder och navigerar webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.
Namn: _ga
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig
Namn: _gid
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig

Marknadsföring

Marknadsförings cookies används för att spåra användarna genom webbplatsen. Meningen med dessa cookies är att kunna erbjuda användaren med mer relevant och personligt innehåll.
Detaljer Göm detaljer
  • Kontakt
  • Om oss
  • Föreningsadministration
  • UngMartha
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Projekt & kampanjer
    Giftfritt dagis
    Läs mer
    Östersjön 2.0
    Läs mer
    En euro i taget
    Läs mer
    Andra projekt Hantera vardagen Den finlandssvenska matkulturdagen Den nationella klädbytardagen Köpfri november Tidigare projekt
  • Evenemang
  • Marthashop
Mera
Stäng

BLI
MEDLEM!

  • <% item.title %>
  • Visa mera
  • Inga resultat hittades
  • Recept
    • Vår
    • Sommar
    • Lunch
    • Middag
    • Sallad
    • Visa alla
  • Vardagskunskap
    • Hållbar vardag
    • Matsvinn
    • Matkultur
    • Barn & Mat
    • Klimatsmart vardag
    • Visa alla
  • Projekt & kampanjer
    • En euro i taget
    • Ungas välmående
    • Östersjön 2.0
    • Hantera vardagen
    • Den finlandssvenska matkulturdagen
    • Visa alla
  • Evenemang
    • Nyland
    • Åboland
    • Österbotten
    • Åland
    • Helsingfors
    • Visa alla
  • BLI MEDLEM!

  • Marthashop
    • Hem & kök
    • Textilier
    • Böcker & pappersprodukter
    • Smycken
    • Broschyrer & magasin
  • Om oss
    • Rådgivning
    • Tidskriften Martha
    • UngMartha
    • Bli medlem
    • Medlem
    • Visa alla
  • Smartha tips
    • Städning
    • Textilvård
    • Konsumtion
    • Matlagning
  • Kontakt
    • Pressmaterial
  • Följ Martha
    • Instagram
    • Twitter
    • Facebook
    • Pinterest
    • Youtube
    • Soundcloud

Stoppa korv, instruktioner & recept

Stoppa korv, instruktioner & recept

Ingredienser


Gäddkorv

1,2 kg
gäddfiléer
25 g
salt
1 burk
smetana (125 g)
1 burk
tomatkross (cirka 3 dl)
1 dl
grädde
1
citron, skalet
1 ½ dl
Västerbottenost
3
äggvitor
1 tsk
vitpeppar

Västerbottenkorv

700 g
kött, utan fett
300 g
späck eller fett
100 g
Västerbottenost
2 dl
iskallt vatten
1 ½ tsk
salt
10
enbär, kan uteslutas
2 krm
svartpeppar

Kumminkorv

1 kg
kött
300 g
späck
Kryddor (g per kg kött)
Havssalt 20 g/kg
Kryddpeppar krossad 1,2 g/kg
Kummin 1,2 g/kg

Så gör du


  1. Välj kött, antingen färskt kött eller halvfruset. Se till att fetthalten är mellan 25–30 procent av vikten.
  2. Putsa och skär till köttet om det är färskt.
  3. Kyl det färska köttet. Köttet ska efter malning ha en temperatur under plus 4 grader.
  4. Väg upp kryddorna och de övriga ingredienserna.
  5. Blanda kryddorna med köttet (inte med vätskan).
  6. Kör blandningen med kött och kryddor genom kvarnen.
  7. Tillsätt resten av ingredienserna. Bearbeta köttet med händerna för att få en bra bindning av fett och vatten.
  8. Fyll korvskinnet. Snurra korven.
  9. Korven kan stekas i stekpanna eller i ugn, rökas eller grillas. Stek korven på medelhög värme i stekpannan, eller grilla den på indirekt värme på grillen, och låt den sakta blir varm.


Kött och späck
Köttet kan vara av olika ursprung. Till färskkorv får köttet gärna vara av unga djur, eftersom det binder vätska bättre. Separera gärna köttet från späcket, då har du bättre koll på förhållandet mellan kött och späck. Om fettet är insprängt i köttet, ta till ögonmått och försök uppskatta den totala mängden späck och kött.

Använd gärna grisfläsk till griskött och nötfett till nötkött, men det går också bra att mixa dem. Hjortfett ska man inte använda, för det kan ge en stark smak. Använd i stället gris- eller nötfett. Det fett som finns i buken i närheten av njurarna är ett mjukare fett, medan det fett som finns utanpå kroppen eller är insprängt i köttet är lite hårdare.

Kryddning
Använd gärna torkade kryddor, eftersom det minskar risken för spridning av bakterier. Färska kryddor kan innehålla magsjukebakterier, och i korven får de en grogrund att växa till sig. Om du använder hela frön, rosta dem i stekpanna eller ugn i cirka 15 minuter i 125–150 grader, det ger mera smak i korven.

Vätska
Vätskan gör att korven blir lättare att bearbeta. Fett behövs för att lyfta smakerna, en mager korv är mycket svårare att få saftig och god utan extra tillsatser. Men tänk på att steka korven på medelhög värme då du tillreder den, så att du inte driver ut fettet, risken finns för att den blir torr.

Fjälster – korvskinn
Korvskinn, eller fjälster, finns som torrsaltat eller fryst, och kan köpas vid köttdiskar, så fråga efter det. Skinnen måste blötläggas i ljummet vatten ett par timmar innan tillredning, och det är bra att skölja av dem ett par gånger med varmt vatten. Låt vattnet rinna genom hela tarmen. 

Det finns fjälster av svin som har en diameter på cirka 3 centimeter samt lammfjälster som är något tunnare, kring 2 centimeter i diameter. Det finns även konstgjorda korvskinn. Fjälster är stumt och inte töjbart när det innehåller mycket salt, och ju mer man löser ut saltet, desto mer elastiskt blir fjälstret. Saltet löses bättre med hjälp av ljummet vatten än med kallt.

Så stoppar du korv
Köttfärsen matas in i korvskinnet med hjälp av en korvspruta. Det bästa är att veva för hand, då kan man bättre parera än om man använder korvsprutan i en matberedare eller köksassistent, där massan körs ut i samma takt hela tiden.

Kategorier

  • Recept
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Stoppa korv, instruktioner & recept

Detta kan intressera dig

Martha och Martat har utkommit i 120 år

Martha och Martat har utkommit i 120 år

Marthaförbundet | Nyheter
17.11 TORSDAG

Nominera till årets marthagärning 2022

Medlemsnytt december 2022

Medlemsnytt december 2022

8 tips för en hållbar matvardag

8 tips för en hållbar matvardag

Hushåll

Prenumenera på
Marthas nyhetsbrev

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Martha 120
  • Tidskriften Martha
  • Distrikt, föreningar, kretsar
  • Styrelsen 2023
  • Marthaköket
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • Föreningsadministration
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Marthaköket
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Giftfritt dagis
  • Havets smaker - Östersjödieten
  • Hantera vardagen
  • Små fiskar övertar storkök
  • En euro i taget
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2023 Marthaförbundet