Sallad på maskros
Max 30 min
Ingredienser
maskrosblad
maskrosblommor
maskrosknoppar
maskrosrot
getost
olivolja
citronsaft
Så gör du:
- Plocka maskros på en ren och gärna skuggig plats. Provsmaka på plats och ställe för vissa maskrosor kan vara i beskaste laget.
- Maskrosknopparna blir goda i salladen antingen som frästa i olivolja eller som inlagda typ kapris.
- Har du spade till hands kan du passa på att gräva upp saftiga maskrosrötter. De tvättas och skalas varsamt med en grönsaksskalare. Sedan skär du ett snitt på längden längs hela roten så att du kan öppna upp roten och ta ut den inre nerven som är en träig och trådig del i mitten av roten som du inte ska äta. Stek maskrosroten i olivolja, stänk över citronsaft och lite flingsalt.
- Maskrosblomman kan med fördel dekorera olika maträtter. Du kan dekorera med hela blommor, eller endast strö över kronblad som strössel.
- Odlad sallad kan med fördel blandas med i salladen, speciellt om man är ovan vid de vilda smakerna. Låt det ta den tid det tar att implementera nya smaker i maten. Plötsligt märker du att var du än rör dig i naturen ser du ätbart.
- Vill du ha en matigare sallad kan du tillsätta ost, här har vi en getost som har tillräcklig skärpa. Ringla över lite olja och droppa över citronsaft före serveringen.