Årets marthaglögg 2025: Rödvinbärsglögg
Max 30 min
Ingredienser
Cirka 4 glas
Alternativ 1: Glögg av bär
400 g
röda vinbär
8 dl
vatten
Alternativ 2: glögg av saft
Cirka 8 dl
färdigblandad rödvinbärssaft (använd saften direkt som glöggbas)
Till smaksättningen
2 dl
äppelmust eller äppelsaft
2 msk
honung
5–10 cm (ca 60 g)
färsk ingefära, skivad eller 1 tsk malen ingefära
2–3 st
kanelstänger
1 st
vaniljstång (eller 1/2–1 tsk vaniljextrakt)
2–3 st
kvistar färsk rosmarin
Glögg av bär
- Mät upp vattnet i en kastrull och tillsätt bären.
- Koka upp och mosa bären mot kastrullens kanter.
- Sila av drycken med en sil.
- Glöggbasen används i glöggreceptet nedan.
Rödvinbärsglögg
- Häll din rödvinbärsglöggbas (antingen av bär eller saft) i en kastrull.
- Tillsätt äppelmust, honung, skivad ingefära och ingefärskrydda, kanelstänger, vanilj och rosmarin.
- Låt glöggen sjuda på låg värme i minst 15 minuter (den ska inte koka).
- Sila av eller plocka upp bitarna av ingefära, kanel, vaniljstång och rosmarin.
- Servera glöggen varm i glas, gärna med en liten rosmarinkvist som dekoration.