• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Focaccia

Focaccia
Över 60 min

Ingredienser


Deg

420 ml
ljummet vatten
1 tsk
torrjäst
1 tsk
honung
1 msk
rybsolja
2 tsk
salt
250 g
emmersikt
250 g
speltsikt

Dekoration

flingsalt
ätbara blommor, till exempel gräslöksblommor
örter, till exempel timjan eller rosmarin

Dag 1


  1. Blanda vatten, jäst, honung, olja och salt i en stor bunke. Tillsätt mjölet lite åt gången. Rör om utan att knåda.
  2. Täck degen med en kökshandduk och låt vila. Efter 10 minuter kan du med våta händer försiktigt dra upp degen och vika den en gång uppifrån, en gång från vardera sida och en gång underifrån. Upprepa processen ytterligare en gång.
  3. Ringla lite olja över degen, täck med plastfolie och ställ in i kylen över natten.

Dag 2


  1. Ta fram en långpanna (cirka 30 x 40 cm) och klä den med bakplåtspapper. Skrynkla bakplåtspappret, då hålls det bättre på plats i formen. Ringla olja på pappret och häll över degen i långpannan. Vik degen två gånger, en gång från vardera sida, vänd därefter degen med den släta sidan uppåt. Täck degen med en plåt och låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur.
  2. Om degen inte spridit ut sig i långpannan efter jäsning kan du olja in händerna och försiktigt dra ut degen så att den täcker hela långpannan. Tryck ner fingrarna i degen för att göra fördjupningar över hela brödet. Strö över flingsalt och dekorera med till exempel gräslöksblommor och timjan.
  3. Grädda i 220 grader i 18–22 minuter.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Focaccia

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet