Vårens vilda nässlor – plocka och ät!

Vårens vilda nässlor – plocka och ät!

Våren är högsäsong för att plocka ätbara växter direkt ur naturen. Nässla, maskros, kirskål och daggkåpa är exempel på gröna blad som du enkelt kan ta med hem till middagen. Att äta vilda växter är både näringsrikt och klimatsmart – ingen transport, inget förpackningsavfall.

Brännässlan är ett utmärkt val för nybörjare som vill lära sig ta tillvara vilda växter. Den är lätt att känna igen, finns i hela landet och har använts i matlagning och naturläkemedel i hundratals år. Nässlan är näringstät och räknas som en riktig superfood – den innehåller bland annat järn, kalcium, C-vitamin, protein och fibrer.

Vilda växter kan du plocka fritt i naturen, men var noggrann med att bara plocka på rena platser. Det är också viktigt att endast plocka växter du är helt säker på att är ätbara. Skölj alla vilda växter i rikligt med rent kallt vatten innan du använder dem. 

Tänk på att använda handskar och långärmat när du plockar nässlor – de bränns! Den svidande känslan orsakas av brännhår som innehåller ämnen som histamin och myrsyra. Vid upphettning eller torkning försvinner den effekten.

Plocka med eftertanke

▪️ Bara ta växter du är helt säker på att är ätliga.
▪️ Undvika platser nära bilvägar, komposter eller industrier.
▪️ Skölja växterna noggrant i kallt, rent vatten innan användning.

Så känner du igen brännässlan

Brännässlan är en 30–150 cm hög, flerårig örtväxt som bildar täta växtbestånd. Bladen har sågtandade kanter, är mörkgröna och har brännhår. Stjälken är kraftig. Blomställningen är 4–8 cm lång och ljusgrön. Brännässlan är tvåbyggare, vilket innebär att den har skilda han- och honplantor. Den växer i hela landet och förekommer vanligen i anslutning till bebyggelse. 

Om förväxlingsrisk

Den växt som lättast förväxlas med nässla är vitplister (Lamium album), men den är också ätlig. Vitplister har inte brännhår och blommar med vackra vita blommor som kan användas i te eller som dekoration. Däremot innehåller den inte lika mycket näring som nässlan.

Bästa tiden att skörda

Brännässelskörden är bäst på våren. De smakligaste nässlorna är unga 5–10 cm höga skott. Senare på våren och ända fram till hösten lönar det sig att samla unga, små blad, eftersom de stora bladen kan smaka beskt. Nya nässlor kan sedan skördas som på våren.

Undvik att plocka nässlor nära komposter, gödselstackar eller andra kväverika platser. Nässlor kan nämligen lagra skadliga nitrater. Därför bör de inte ges till barn under 1 år.

Så tillagar du nässlor

Nässlor som används i matlagning ska först förvällas i lite vatten och sedan rinna av i durkslag. Nässlan kan användas på samma sätt som spenat. Den passar i soppor, såser, omeletter, potatismos, plättar, pajer, kex och bröddeg. Bladen och fröna passar som örtte. 

Nässlor kan konserveras genom torkning eller frysning. Före frysning ska nässlorna kokas enligt beskrivningen ovan. Man torkar dem enklast i en växttork eller i små knippen. Knippena kan bindas fast med ett snöre och hängas upp och ned på en torr och skuggig plats. Torra blad kan klippas eller smulas ned i en burk och användas i maten under vintern. Torkade frön passar som toppning till yoghurt, smoothie och gröt. 

Se alla artiklar