Att äta klimatvänligt och minska matsvinnet

Dina val av livsmedel i butiken kan påverka din klimatpåverkan positivt. Genom att göra medvetna val kan du bidra till en mer hållbar framtid.
Här är sex snabba tips för att äta mer klimatvänligt:
- Minska köttkonsumtionen: Försök att inkludera flera vegetariska måltider i din kost och variera ditt köttintag genom att inkludera exempelvis inälvsmat istället för enbart stekkött.
- Välj grönsaksbaserade livsmedel enligt säsong: Försök att välja livsmedel som är odlade eller producerade lokalt och som är i säsong. Genom att byta ut importerade produkter mot inhemska alternativ stödjer du också den lokala produktionen.
- Minska matsvinnet: Planera dina måltider och inköp noga, använd det du har i skåpen, var kreativ i köket och undvik att slänga mat i soporna.
- Välj ekologiska produkter: När det är möjligt, välj ekologiska livsmedel eftersom ekologisk produktion generellt har mindre negativ påverkan på miljön.
- Satsa på vild inhemsk fisk: Prioritera fisk som är vildfångad och inhemsk istället för odlad och importerad. Lär dig mer om och tillaga inhemsk fisk som strömming, abborre, mört, braxen och id.
- Minska användningen av engångsförpackningar: Försök att undvika engångsförpackningar genom att använda återanvändbara matlådor och vattenflaskor.
Genom att kombinera dessa tips kan du inte bara spara pengar utan också minska din miljöpåverkan och njuta av en hälsosammare och mer medveten livsstil.
Kolla alltid datummärkningen
Många produkter går att använda även efter bäst före-datum, om de har förvarats rätt. Lita på dina sinnen – ser maten bra ut och luktar okej, är den oftast säker att äta. Efter sista förbrukningsdag ska du däremot inte av produkten.