Tanketräning gör dig starkare

Grunden för framgång är en god självkänsla, och Mia Törnblom, coach i personlig utveckling, liknar den vid kondition:

– Självkänslan är en färskvara som vi hela tiden ska träna för att enklare kunna hantera livet på dess villkor.

Bilderna på Mia Törnblom är många. Hon är ofta klädd i sprakande färger, som illgrönt och blodrött, i olika ränder på tröjärmarna, eller så har hon den svarta kepsen käckt på sned. Ändå är det hennes breda leende och den intensivt blåa blicken man fäster sig vid. Hon utstrålar en självklar självkänsla, en självkänsla hon inte alltid har haft. Hon har lyckats ta sig ur ett djupt självförakt och nattsvart mörker till ett glädjerikt liv. Som 19-åring började hon äta bantningstabletter och med dem fastnade hon i drogträsket i tio år. Och blev dessutom kriminell.

Välkänd och populär

Mia har alltid haft starkt självförtroende och vetat att hon kan bli vad hon vill. Som missbrukare förlorade hon sin självkänsla – den som hon nu tränat upp mentalt. Hon började med att gå ut i skolor och berätta om sitt liv. År 1998 höll hon sin första föreläsning om vikten av att en god självkänsla. Senare har hon utvecklat sin egen MT-metod. Numera är hon en populär föreläsare och välkänd i hela Norden.

Förväntningarna var sålunda stora när Mia Törnblom intog scenen i SFV-salen i Helsingfors. Den ungdomliga publiken fick möta ett energiknippe som bjöd på sig själv från början till slut. Ibland på gränsen till hurtighet när hon berättade anekdoter eller svarade på frågor om självkänsla och självförtroende. De är nämligen inte samma sak.

– Självkänsla är mitt eget värde i mina egna ögon, eller hur det faktiskt känns att vara jag. Att ha en god självkänsla innebär inte att vara en perfekt människa. Det handlar mera om att stå ut med sig själv och tro på sig också när livet strular. Med en vältränad självkänsla gör jag mitt bästa att förlåta mig själv när det blir fel. Sund självkänsla grundläggs tidigt genom att barnen blir sedda och får sina känslor och upplevelser bekräftade: Jag duger precis som jag är.

– Självförtroendet grundar sig på prestationer: jag är värdefull för vad jag gör. Skolan betygsätter prestation och vi gör saker för att bli uppskattade av andra, men det viktigaste är att fokusera på vår egen utveckling utan att jämföra oss med andra, förklarar Mia.

Tanken blir känsla

Vi tänker 65 000 tankar under dygnet och omkring 95 procent av dem är desamma varje dag. Alltså ska vi medvetet träna våra tankar för att inte gå omkring med repriser. För det vi tänker omvandlas till känslor. Dessutom är det omodernt att tänka i negativa banor.

– Säg bara positiva saker till dig själv, gör dina egna affirmationer eller bekräftelser. När du gör det, inser du att är en ”härlig skit”, trots volangerna på magen.

Publiken skrattar ofta, och när vi skrattar försnabbar vi inlärningen. Mia säger att hon är lycklig, och det är lätt att tro henne. Hennes goda råd är att vara totalt närvarande och att inte jämföra sig med andra. Det är tillåtet att ljuga, för hjärnan tar in alla – också berömmande – budskap. Hon råder oss att acceptera och tycka om oss själva. Av våra misslyckanden kan vi göra roliga historier.

Mia uppmanar oss att varje kväll skriva ner tre bra saker i en ”Jag-är-bra”-bok. Helst inte enbart vad vi har gjort, utan också de känslor vi har haft. Vill vi dessutom åstadkomma förändring, kan vi börja skriva ner vad vi lärt oss under dagen. Med skrivandet kan vi se på oss med nya glasögon, och vi hittar nya saker att vara stolta över. Skrivboken hjälper oss att träna vår självkänsla, och metoden är ett fantastiskt sätt att coacha sig själv till en god självkänsla.

Accepterande ögon

Om vår egen fantasi tryter har Mia Törnblom i sin bok Mera självkänsla! (Bokförlaget Forum 2006) gett förslag på 194 goda egenskaper som vi kan välja mellan. Har vi en bra och balanserad självkänsla, vet vi vilka vi är och ser vi på oss själva med accepterande ögon. Vi vågar stå upp för oss själva också när vi möter motgångar. Då vi bekräftar oss själva i stället för att söka uppmärksamhet, har vi nått långt.

Enligt Mia behöver vi öva oss på att tala om saker för oss själva med förståelse, överseende och kärlek – och på att vara tacksamma. Det är smart, för när vi påminner oss om att vi har mycket att vara tacksamma för, kan vi påverka hur vi mår.

– Tacksamheten gör att det går att enklare acceptera det vi inte kan förändra, och att i stället lägga energin på det vi kan göra något åt. Livet är en gåva: Tack för att jag är jag!

Att stärka sin självkänsla är en kreativ process. Med vältränad självkänsla klarar Mia Törnblom en hård arbetstakt. Det är en av vinsterna. Förutom att hålla kurser och föreläsningar, skriver hon böcker. Hon arbetar med ledorden inspiration, motivation och engagemang.

– Jag arbetar hårt, men jag unnar mig också vila. Jag är trygg i mig själv och gillar mitt jobb, säger Mia strålande.

Det både syns och märks.

Text: Christina Lång

Se alla artiklar