Statens nedskärningar drabbar de mest utsatta

Statens nedskärningar drabbar de mest utsatta

De aviserade nedskärningarna i stödet till social- och hälsovårdsorganisationerna i Finland drabbar de redan mest utsatta i samhället, skriver förbundets verksamhetsledare Annika Jansson i sin ledare i tidskriften Martha nr 4/2020.

Han kommer in i Marthaförbundets kök på Busholmen, med ett leende som går från öra till öra. – I dag ska vi laga mat, jag tycker om att laga mat, jag tycker mycket om att laga mat, vet du, säger han. Under förmiddagen får han under hushållsrådgivarnas vakande öga och pedagogiska handledning lära sig tillreda morotssoppa och äppelpaj.

Nästa dag möter jag i samma korridor ungdomar från en ungdomsverkstad. Ekonomirådgivaren ska lära dem göra en egen budget samt upplysa dem om riskerna med snabblån.

För några veckor sedan presenterade Finansministeriet sitt budgetförslag för nästa år. Enligt det skärs bidragen till social- och hälsovårdsorganisationerna ner med 33 procent, vilket motsvarar 127 miljoner euro.

Vänverksamhet, kristelefoner, gruppverksamhet för ensamma, kurser i matlagning och vardagshantering för specialgrupper, ja listan kan göras lång. Det är många av de mest sårbara och utsatta i samhället som drabbas om resurserna minskar så här drastiskt.

Marthaförbundet bedriver med det stöd som riktas till social- och hälsovårdsorganisationerna projektet Hantera vardagen. Ungdomar i ungdomsverkstäder, arbetslösa, psykosociala grupper, invandrargrupper, personer med funktionsvariationer och småbarnsföräldrar tar del av den vardagskunskap som delas. I år har ett nytt projekt som riktar sig till ensamma äldre kört i gång.

Målet med ovannämnda samhälleliga projekt är att minska ojämlikheten i samhället, att ge alla människor förutsättningar att leva ett gott liv oberoende av socioekonomisk ställning eller bakgrund. Våra rådgivare delar med sig av sin kunskap, handleder och ger verktyg för en fungerande och bra vardag.

Tredje sektorn är en betydande producent i vårt välfärdssamhälle. Social- och hälsovårdsorganisationerna sysselsätter cirka 50 000 personer, olika frivilliga beräknas uppgå till omkring 500 000. Skulle de föreslagna nedskärningarna i stödet till organisationerna bli verklighet kommer väldigt många människor att beröras. De som drabbas mest är de som behöver hjälpen mest. Utsatta i samhället som blir utan det extra stöd i vardagen som de behöver. Fler kommer att få det svårare att få vardagen att fungera, och det förebyggande arbetet kommer att minska.

Någon står nyfiket och tittar vid min dörr. Samma glada ansikte möter mig igen, och leendet är lika stort som då jag såg honom för några timmar sedan: – Nu ska jag ta taxibilen hem och jag har äppelkaka med mig, ska äta mera senare, vet du.

Se alla artiklar