Sommarförvaring av vinterkläder

Sommarförvaring av vinterkläder
Skovård: Sulor i skorna förlänger skornas livstid. Undvik impregnering, det är ohälsosamt både för dig och miljön. Rengör skorna med en fuktiga trasa och en mjuk borste. Behandla dem ofta med ett naturligt vax eller fett, köp ett eller gör ett eget av olivolja och bivax. Går de sönder, be en skomakare reparera dem.

Förvaring av skor: Putsa dem och behandla dem med fett. Använd skoblock eller fyll dem med tidningspapper – på det sättet håller skorna bättre form och det uppkommer färre sprickor i lädret.

Vinterkläder i sommarförvaring
Ylletröjor: Förvara i vacuumpåsar över sommaren, på det viset håller yllekläder längre och skyddas dels mot lukt men också mot pälsängrar och mal. Tänk på att helylle kan hänga ut sig om det förvaras hängande på galgar. Om plagget inte är smutsigt – häng ut det för att vädra. Vid svettlukt kan plagget sprayas med ättikslösning. Efter ett par dagar är båda ättikan och svettlukten borta.
Ytterplagg: Förvara dem torrt och svalt under sommarhalvåret, häng dem på galgar inne i tygpåsar, inte i plast, det blir för tätt. Om du har påslakan som du inte längre använder – gör luftiga klädpåsar av dem. Man kan ha flera plagg i samma påse. På det viset skyddas kläderna mot damm samtidigt som de hålls luftiga.

Tvätta alla handskar, vantar och mössor och förvara svalt under sommaren.
Se alla artiklar