Små steg leder också framåt

Små steg leder också framåt

I september i år var det tio år sedan som Clara Lidström startade sin blogg Underbara Clara. Hon var då endast 20 år gammal och hade kanske inte helt klart för sig vilka möjligheter en blogg kunde erbjuda, det visste säkert ingen på den tiden. Men i ett ganska tidigt skede gjorde hon upp en publiceringsplan där inriktningen var spikad, och så var det bara att börja blogga. Det som startade som en traditionell husmorsblogg, där Clara bakade bullar samt delade med sig av recept och hushållstips, är i dag ett produktionsbolag som har gått från klarhet till klarhet.

När Clara började var bloggen en ny typ av plattform på nätet och då bloggade många anonymt. I dag har Underbara Clara över 100 000 läsare, som vet exakt vem Clara är och gärna läser om allt från inredning och matlagning till hållbarhet och feminism.

Clara är inte enbart känd av den stora massan i Sverige, utan också utomlands. Hon har sålt rättigheterna till flera av sina böcker till Danmark, Tyskland, USA, England, Ryssland, Estland och Polen. Ett faktum som man helt enkelt inte kan låta bli att låta sig imponeras av!

I praktiken

Hållbarhet är något som ligger Clara varmt om hjärtat, och tack vare bloggen har hon kunnat dela med sig av stora mängder kunskap om hur man kan leva hållbart i vardagen. Dessutom har hon i flera omgångar samarbetat kring dessa frågor med bland annat Naturskyddsföreningen i Sverige.

Vad innebär hållbarhet för dig?

– Hållbarhet handlar om hur länge vi kan leva som vi gör, säger Clara.

Enligt henne måste vi börja fundera över vår livsstil och ändra våra vanor. Själv tycker hon man ska ta saker i små steg, ett område åt gången. Man kan till exempel börja med att rensa badrumsskåpet där hemma eller låta barnen använda tygblöjor, men inte gå in för att göra alla förändringar samtidigt.

Clara påpekar också att frågor om hållbarhet och vad som är ekologiskt är mera komplexa än vad man ofta tror.

– Det rekommenderas till exempel att man ska äta ekologiskt och mindre kött, vilket är bra i sig. Men ekologiska odlingar är också beroende av djurproduktion, till exempel med tanke på den gödsel som används i ekologisk växtproduktion, påpekar hon.

Så visst ska vi äta kött, men då med eftertanke, tycker Clara. Ät alltså inte bara vissa delar av djuret. Själv har Clara grisar på sin gård och framhåller att man kan äta alla delar på grisen – varför inte prova att servera till exempel kokt hjärna som en rätt?

Tvättmedel är en annan tankeställare. Många använder tvättnötter som ett alternativ till tvättmedel. Men även om det är bra, leder det till att nötterna blir dyrare i de länder där de produceras, och då börjar man i dessa länder i stället använda billigare tvättmedel, medan man exporterar tvättnötterna. Clara konstaterar att det kan vara litet knepigt att få våra levnadsvanor på den här planeten att gå ihop i praktiken för allas bästa, men det ska gå. Små steg leder också framåt.

Mindre utgifter

Själv är Clara uppvuxen i Umeå, men ville för tio år sedan flytta ut på landet. Och då hon och hennes Jakob började söka hus, var det just landsbygden som var målet. De hittade en gård som blev deras, och där både bor och arbetar de i dag.

Vill man förändra sitt liv och kanske hoppa av ekorrhjulet, har Clara ett smart tips att ge:

– Minska på utgifterna! Då kan man arbeta mindre, helt enkelt. Och arbetar man mindre, får man mer tid att göra annat, säger Clara med ett leende.

Oberoende av hur och var man bor kan man minska sina utgifter, det är inte så svårt. Clara drömde själv om att bli rik.

– Ja, jag ville bli rik. Det var inte att ha mycket pengar som jag drömde om, utan snarare om att inte vara tvungen att leva med kniven på strupen varje månad. Att få känna mig fri.

Det enda sättet för henne var att minska på utgifterna. Efter att Clara blev känd har många frågat henne om hon inte ska flytta till Stockholm och göra mediekarriär där. Bara tanken får Clara att bli som ett stort frågetecken, för att i nästa stund utbrista i ett: NEJ!

– Då skulle ju allt falla, jag har byggt upp mitt liv utifrån stället där jag bor i dag. Skulle jag flytta skulle min trovärdighet också försvinna, menar hon.

På prov

Vill man downshifta (växla ner i arbetstid) kan man också göra det i en storstad. För att få ner utgifterna kan man flytta till en mindre lägenhet, eller kanske hyra en lägenhet i stället för att äga en. Vill man ta steget och flytta ut på landet, som många i hemlighet drömmer om, kan man följa Claras råd:

– Testa. Prova. Flytta och se hur det känns. Du kommer inte att först hitta ett arbete och sedan kunna flytta. Det händer inte.

Det gäller alltså att först fundera på hur man vill att livet ska se ut, och var man vill bo. Sedan kan man flytta och prova på, även om det innebär att man måste våga leva med en viss osäkerhet, åtminstone då det gäller att hitta en arbetsplats. Enligt Clara hittar man ändå efter ett tag på sina egna jobb. Digitalt entreprenörskap, som Clara ägnar sig åt, är ett led i hållbarhetstänket.

– Många påpekar att jag lever så långt ifrån allt, men jag har nära till jobbet. Ateljén finns på övervåningen, och jag behöver inte sätta tid på att pendla, säger hon och ler.

Mera arbete

Det finns många fördelar med att bo och leva på landet, tycker Clara. Att hålla kontakt med vänner, kolleger och affärskontakter är lättare i dag än någonsin tidigare. Men att bo på landet betyder i många fall också mera arbete, speciellt om man har en egen gård. Men känslan av att få rå om sig själv och sin tid kan vara mycket värd. Det handlar om vad man tycker är det viktigaste för en själv, menar Clara.

Bloggen Underbara Clara är ett konkret bevis på att man genom digitalt entreprenörskap kan göra sin röst hörd i många sammanhang. Får man dessutom stöd för sitt arbete i sociala medier, kan man skapa ett brett nätverk och sprida mycket gott här i världen. Med hårt arbete kan man komma långt, även om man bor och lever på en liten ort.

Clara Lidström har fått flera utmärkelser för sitt arbete. Bland annat blev hon av Världsnaturfonden WWF utsedd till Årets miljöhjälte 2013 och fick ta emot priset av Sveriges Kung Carl XVI Gustav. Ett pris som hon är mest stolt över, inte att undra på!

Text: Åsa Broo
Foto: Linda Tallroth-Paananen
Se alla artiklar