Salt på gott och ont

Salt på gott och ont

FRÅGA: Följer man kostrekommendationerna får vi äta högst 5 till 6 gram salt om dagen. Kan man få i sig för litet salt?

SVAR: Vi behöver salt för att det innehåller natrium, vilket vår kropp behöver för att, tillsammans med kalium, reglera vätskebalansen i kroppen och för att muskler och nerver ska fungera normalt. Att få i sig för litet salt och därmed natrium, förekommer egentligen inte i Finland, det kan uppstå vid mycket kraftiga svettning eller vid långvarig kräkning eller diarré om man inte samtidigt tillför natrium. Jag vill tydliggöra att problemet är det omvända: att vi äter för mycket salt.

FRÅGA: I dag äter vi dubbelt så mycket salt som rekommenderas, hur kommer det sig?

SVAR: Största delen av det salt vi får i oss är dolt, det vill säga det finns i de färdiga produkter vi köper. Bröd, smör, ost, pålägg, korv, frukostflingor, sill, buljong, sojasås och andra hel- och halvfabrikat innehåller mycket salt. Därför kan det vara bra att vara extra uppmärksam på innehållet av salt i dessa produkter, speciellt om man äter dem ofta. Välj gärna en motsvarande produkt med lägre saltinnehåll i stället.

FRÅGA: Vilket salt ska man välja? Är det någon skillnad på salt och salt med tanke på hälsan?

SVAR: Vanligt bordssalt innehåller natrium som, vilket jag tidigare nämnde, är viktigt för kroppens funktioner. Men för mycket natrium kan höja blodtrycket, vilket i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och njursvikt. I mineralsalt är en del av natriumet utbytt mot kalium och magnesium, och i örtsalt är en del av natriumet är utbytt mot örter. Det kan vara frestande att salta mer då man använder dessa salter, eftersom sältan inte är lika stor som i bordssalt, så det får man vara uppmärksam på. Tänk också på att mineralsalt, örtsalt och flingsalt sällan är joderade. Läs på innehållsförteckningen vad saltet innehåller och fundera sedan på vilket salt som är det bästa valet för dig.

FRÅGA: Hur sparar man på saltet?

SVAR:

  • Salta inte extra när du har lagt upp på maten på tallriken.
  • Ställ inte fram salt på bordet, vi saltar lätt utan att tänka efter.
  • Smaka först på maten innan du strör över mera salt.
  • Prova att inte salta kokvattnet för potatisen, grönsakerna och så vidare.
  • Salta inte frukostgröten.
  • Minska användningen av salt, men inte på smaken, använd hellre färska eller torkade örter, chili, citron, lime och färsk ingefära.
  • Tänk på att vissa ingredienser, till exempel sojasås, buljong, ost, oliver och ansjovis, redan innehåller mycket salt, kanske behövs det inget extra salt vid användningen av dessa?
  • Minska mängden snabbmat, färdigmat och helfabrikat som ofta innehåller mycket salt.
  • Jämför likvärdiga produkter när du handlar och välj sådana som har ett lägre saltinnehåll.
  • Det tar några veckor att vänja sig vid mindre salt. Gör en förändring i taget och låt det ta sin tid att ställa om. Börja kanske med att inte salta extra då du lagt upp maten på tallriken, gå sedan vidare till att välja en mindre salt ost. Vänj dig stegvis vid mindre salt och öva på att känna efter andra smaker i maten. Framträder örterna eller syran från citronen mera om du använder en mindre mängd salt?

FRÅGA: Av de rekommenderade 5 grammen per dag bör 3 gram komma från joderat salt, varför?

SVAR: Jod behövs för ämnesomsättningen, och för att täcka dagsbehovet av jod räcker det med 3 gram joderat salt. Jod finns också i fisk, skaldjur och mejeriprodukter, så allt jod behöver inte komma från joderat salt. Industrin och restauranger använder sällan joderat salt, därför är det bra att själv använda det då en så stor del av vårt saltintag kommer från färdiga produkter. Brist på jod kan leda till struma, det vill säga förstorad sköldkörtel. För vanligt vardagsbruk kan du i första hand välja ett joderat salt, speciellt om du vill minska ditt totala saltintag.

Text: Silvia Englund

Se alla artiklar