Så väljer du rätt tomatplanta

Så väljer du rätt tomatplanta

Läs våra tips på vilka tomatplantor som trivs bäst på balkongen, i växthuset och utomhus.

Det finns både högväxande tomatplantor som kan bli upptill två meter höga som binds upp och så finns det busktomater av lägre sorter som kan stödas upp med pinnar.

  • Busktomaten blir precis som namnet berättar en liten buske. Busktomaten är behändig att odla i kruka (minst 10 liter rekommenderas) och ha exempelvis i uterummet, på balkongen eller ute mot en södervägg där den är skyddad för vind och får mycket sol. 
  • Till skillnad från högväxande tomatplantor behöver busktomaten inte tjuvas.
  • Tomatplantorna vill gärna ha minst 8 grader under natten, så om det utlovas kallare nätter i juni så behöver plantan lyftas in om den står utomhus. Därför kan det också vara smidigare med en busktomat.
En högväxande tomat med olika sorter av körsbärstomat.
  • Vill du hellre odla tomat på höjden, till exempel om balkongen är liten eller om du odlar i växthus, kan en högväxande tomat vara lämpligare. Den högväxande tomaten kan också odlas i kruka (minst 10 liter).
  • Tänk också på att tiden de olika tomatsorterna behöver för att mogna varierar. Om du inte kan odla så många plantor eller om du odlar utomhus kan de löna sig att välja körsbärstomater som mognar snabbare än exempelvis bifftomat och ger skörd under en längre tid. Stora tomater hinner inte alltid mogna utomhus. 
Se alla artiklar