Så gör du eget ekologiskt myggmedel

Så gör du eget ekologiskt myggmedel

Sommaren är här - och därmed också myggen! I år verkar det finnas mer än vanligt och myggen är för många av oss en pina. Hur kan man njuta av sommaren utan att bli besvärad av små blodsugare?

Det mest ekologiska alternativet är att använda ljusa kläder eftersom myggorna oftast dras till mörka kläder. Vissa personer drar till sig mer mygg än andra. Det är doften av svett och koldioxiden från utandningsluften som drar till sig myggen. En möjlighet är att håll sig nytvättad och fräsch, vilket kan vara utmanande i sommarhettan.

Myggmedel som sprutas på kroppen eller sådana som avger ämnen i luften brukar vara en lösning många vänder sig till. Dock skall man komma ihåg att alla myggmedel är kemikalier, de räknas som bekämpningsmedel och en del kan vara skadligare än andra.

Kemikalier påverkar oss på lång sikt

  • Vi utsätter oss för ett flertal kemikalier dagligen, i form av impregnering på kläder eller i byggmaterial, tillsatsämnen i mat, kemikalier i städprodukter och kosmetika. Tidigare ansågs det att huden är en säker barriär där det inte har betydelse vad vi sätter på vår hud.
  • Beräkningar som fokuserat sig på kvinnor uppger att de får i sig 2 kg kemikalier via huden under en livstid. Många av dem kan vara hormonstörande. Hormonstörande ämnen kan exempelvis påverka minne och inlärning, insulinbalansen i kroppen och fertilitet. Det är viktigt att ta effekten av hormonstörande ämnen på allvar eftersom dessa kan omprogrammera kommande generationers gener.
  • Hormonstörarna kan påverka processerna i kroppen och effekten av dem kan upptäckas först efter 30-50 år eller att barnen drabbas av olika sjukdomar eftersom hormonstörarna programmerat om styrmekanismerna för genexpressionen.

Tänk på det här!

  • Vill du ha möjligast lite mygg och insekter i din trädgård? Lägg upp holkar för fladdermöss och fåglar, de äter insekter och kan därmed minska mängden insekter i omgivningen. Kom ihåg att sköta om holkarna: fågelholkar töms på hösten, fladdemusholkar först på vintern (ifall de är sådana med botten och inget djur övervintrar i det). På detta sätt kan du främja utrotningshotade arters förekomst.
  • Om du använder ett kommerciellt myggmedel skall du alltid kontrollera åldersgränsen, flera är bland annat inte godkända att användas på barn under 3 år. Kontrollera också ytterst noggrant ifall medlet innehåller andra varningar och följ instruktionerna. Du kan även ställa dig själv frågan, är de nödvändigt att utsätta sig själv och omgivningen för kemikalier som anses så farliga att deras användning kräver varningar och innehåller restriktioner.
  • Användning av vissa kommersiella myggmedel skadar också andra insekter, så som pollinerare och kan på så sätt försämra produktionen i din trädgård och direkt orsaka förlust av biologisk mångfald. Exempelvis en dyna med pralletrin innehåller mängden gift som dödar upp till en miljon bin, det handlar om ett oselektivt gift som är skadligt mot alla insekter men också extremt farligt för fisk och kräldjur. Använd inte dessa preparat i närheten av din mat, ätbara växter, bärbuskar eller grönsakslandet.

Recept på ekologisk myggmedel

Hemlagad myggspray 
Torkad rölleka
Skvattram
Pors eller citronmeliss 
Vodka eller brännvin 40 % 

Tillsätts senare: 
Vatten 
Eterisk olja - citronella, lavendel, eukalyptus, geranium eller bergamott (citronella är bäst) 

Gör så här: 
1. Fyll en glasburk till hälften med torkade örter. 
2. Häll vodka ända upp till kanten på burken. 
3. Låt tinkturen stå och dra i två veckor. 

Efter två veckor: 
4. Sila bort örterna och häll upp tinkturen i en mörk glasflaska. Den håller i många år. 
5. Fyll en liten sprayflaska till hälften med tinktur. 
6. Fyll upp flaskan med rent vatten (för att göra sprayen mindre uttorkande på huden). 
7. Droppa i eterisk olja. Till en 100 ml-flaska är det lagom med 20-40 droppar eterisk olja, beroende på vilken doft du har valt. 

Citronella och geranium kan bli ganska påträngande i stora doser, så börja gärna med att droppa i 10 droppar. Skaka om och testa sprayen. Ifall doften känns svag kan du droppa i några droppar till. 

Inte direkt på barnens hud!

För barn rekommenderar vi att inte lägga de ekologiska myggmedlen direkt på huden. Lägg dem hellre exempelvis på skärmen på solhatten. Ekologiska myggmedel fungerar genom att ‘täcka över’ den egna doften av svett och koldioxid från andningen, som myggen annars dras till.

Undvik dessa ämnen!

Undvik gärna preparat som innehåller DEET. Det är både hud- och ögonirriterande och bedöms även ha negativ inverkan på miljön. Pralletrin har också bevisats mycket skadligt för vattendrag och insekter. Missbruk kan enligt Tukes förorsaka allvarlig skada för människan.

Se alla artiklar