Planera din julekonomi!

Planera din julekonomi!

Trots att fred och samvaro är grundtanken med julen, kan vi inte bortse från att pengar och konsumtion har en betydande plats i vårt västerländska julfirande.

Finländares genomsnittliga budget inför julen har under de tre senaste åren landat på cirka 517 euro per person. Det ska handlas mat och julklappar, det ska resas till släktingar och det ska julpyntas. Dessutom infaller mellandagarnas reaförsäljning direkt efter årets största konsumtionsfest.

Som ekonomirådgivare förespråkar jag att vi i vardagen ska se på oss själva som konsumenter, planera hur vi använder våra pengar och fundera på ifall vår konsumtion grundar sig på ett behov eller begär. Julen utgör inget undantag i detta avseende, även om butikerna basunerar ut hur de kan erbjuda de bästa lösningarna för oss att uppmärksamma våra nära och kära och ge dem en jul som de aldrig glömmer.

Förväntningar och krav

Många finländare har redan vardagligt ångest för det som gäller deras pengar, och kombinerat med de förväntningar och krav som vi bygger upp inför julfirandet, riskerar ångesten att växa sig ännu större.

Hur är det, kan du njuta av samvaron med nära och kära ifall det enda som under december månad snurrat i ditt huvud är att årets julgåvor ska överträffa förra årets, att limiten för kreditkortet snart är full och att du återigen har spräckt julbudgeten?

Mitt i känslostormen av stress och förväntningar kan det därför vara bra att sätta sig ner och göra upp en plan utgående från till exempel följande frågor:

  • Hur mycket pengar gick det åt i fjol?
    Ifall du vet ungefär hur mycket pengar du har gjort av med under tidigare jular, har du bättre förutsättningar att göra upp en realistisk budget. Budgeter som överskrids kan orsaka stress, därför är det viktigt att budgeten är realistisk.
  • Vad behöver inhandlas?
    Skriv ner det som behöver köpas under olika kategorier, såsom gåvor, mat och pynt. Att skapa kategorier hjälper dig att få en helhetsöversikt, och kan också hjälpa dig att se ifall något på inköpslistan är sådant som du kunde klara dig utan.
    • Har jag råd?
      Kom ihåg att betalningsdagen infaller förr eller senare. Låt inte de betalningsfria månaderna på kreditkortet lura dig att tro att du har mera pengar till förfogande än vad du verkligen har.
    • Vad ska jag ge i julgåva?
      Tänk på att en gåva inte alltid behöver vara en köpetjänst eller -produkt. Om du till exempel vet att farmor tycker om att läsa, kan du i stället för att köpa en bok erbjuda dig att gå till biblioteket och låna sådana böcker som farmor gillar att läsa, och sedan ansvara för att böckerna återlämnas inom utsatt tid.
    • Du själv vet bäst vad dina närmaste tycker om och behöver
      Och vet du inte, luska reda på det! Butikerna får det att se ut som att alla vill ha pyjamasar, tofflor och elektronik till julklapp, trots att dina närmaste kanske bara önskar sig tid med dig.
    • Ska vi ordna ett julklappslotteri i år?
      Det kan bli stressigt då man känner att man måste köpa julklappar åt mamma, pappa, moster, farmor och livskamraten. Kanske man då i stället bland de vuxna i familjen kunde komma överens om att dra lott om vem som köper julklapp åt vem?
    Se alla artiklar