Mockarutor som gör gott

Eftersom kaféet är veganskt används där varken mjölk, smör eller ägg. Det förvånar många att det går att baka något så gott utan att använda ägg. Mockarutorna var och är de absolut populäraste bakverken.

Inga djur har skadats, dödats eller farit illa för att dessa mockarutor skall kunna ta form. Detta var mitt mål när jag för tio år sedan blev vegan. Jag vill inte att djur ska fara illa för min njutnings skull, men jag äter gärna god mat.

Det finns dock några problem med de veganska mockarutorna. Ett är kakao. Dokumentären The Dark Side of Chocolate visar en av kakaons mörka sidor, nämligen människohandel och barnarbete i Elfenbenskusten i Afrika. Därifrån kommer största delen av världens kakao. På kaféet valde vi att tills vidare köpa kakao från Sydamerika, där produktionen kanske inte inkluderar trafficking. Men det vet vi inte. Det var nämligen svårt att hitta ekologiskt eller rättvisemärkt kakao för kafébruk.

Bokkaféet är dock med i ett nätverk som själv importerar kaffebönor till Finland direkt från småodlare i Mexiko. Handeln kallas solidarisk. Det är detta kaffe som doftar godast i mockarutan just nu: Café Caracol.

Det är inte helt enkelt att göra gott, i ordens båda bemärkelser, om man inte är tillräkligt informerad. Men att veta var kakao- och kaffebönorna eller blåbären har plockats, vem som har plockat dem, att de har fått väl betalt och att bönorna/bären är av bästa kvalitet är eftersträvansvärt.

Text: Freja Högback

Se alla artiklar