Medlemsnytt mars 2020

Medlemsnytt mars 2020

Glad vår, kära martha! I mars firar vi örtveckan, funderar på hållbar klädkonsumtion under Ekofastan - och grundar en ny finlandssvensk måltidsakademi. Obs! I medlemsbrevet kan du också läsa Marthaförbundets anvisningar för att skydda personal, kunder och samarbetspartners från Covid-19-smitta.

Coronaviruset stoppar vårens kurser på Marthaförbundet

Spridningen av covid-19 påverkar också Marthaförbundet, som tills vidare inhiberar vårens öppna kurser och alla resor. Här kan du läsa de allmänna riktlinjerna som Marthaförbundet med omedelbar verkan tillämpar för att skydda personal, samarbetspartners och kunder. 

Finlands svenska måltidsakademi ser dagens ljus

En måltidsakademi med uppdraget att främja, visa fram och berätta om den finlandssvenska matkulturen - det är ett av vårens stora projekt. Läs mer om akademin i intervjun med den svenska måltidsforskaren Richard Tellström, känd från tv-programmet Historieätarna. Obs! Den planerade lunchen och kickoffen på Hanaholmen den 28.3 inhiberas på grund av coronasituationen. 

Ekofastan är i full gång

I samband med kampanjen Ekofasta ordnades en Klädbytarkväll på Ode i Helsingfors i måndags - och vilken succé! Över 900 plagg lämnades in och byttes till nya skatter. Vill du veta mer om hållbara material eller "greenwashing" i klädindustrin? I Ekofastapodden talar vi varje vecka under fastan om ett nytt tema. 

Vi välkomnar Emilia Nord och Heidi Furu

Emilia Nord börjar 16.3 jobba med ett nytt projekt kring äldre och mat på Marthaförbundet. Syftet med projektet är att väcka matminnen till liv för att öka aptiten och livsglädjen hos äldre, och i förlängningen minska känslan av isolering och ensamhet. Emilia är ekonomie magister och har tidigare bland annat jobbat vid Åbo Akademi och på Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU).

Heidi Furu är t.f. kommunikatör på Marthaförbundet, där hon från mitten av mars vikarierar Maja-Stina Andersson som är moderskapsledig. Heidi är journalist och har tidigare jobbat för Affärsmagasinet Forum, senast som chefredaktör och före det som redaktionschef och reporter. Heidi har setts i martha-sammanhang förut, under våren 2019 jobbade hon som t.f. redaktionschef på tidskriften Martha. 

Här rörde vi oss i fjol

Ekonomirådgivning, svampplockning, föreläsningar... I fjol ordnade Marthaförbundet hela 388 olika tillfällen, med sammanlagt över tiotusen deltagare. Vi har nu samlat infon om alla tillfällen på en karta som du kan bekanta dig med här.

Martha på väg

Den 19 maj kommer Marthaförbundet till Vasaregionen med massor med marthaprogram i bagaget! Läs mer här.

Påminnelse: NKF:s sommarkonferens

I år står Kvenfélagasamband Íslands som arrangör för NKF:s sommarkonferens i Island 12–13.6.2020, temat är Kvinnor, klimat och jordens krafter. Information om program samt prisuppgifter finns här. Anmälan görs direkt på sajten nordenskvinnoforbund.org senast 31.3.2020. Marthorna kan vända sig till Resebyrån HTE-Tours Oy (Matkahaukka), Agneta Sandström-Lappalainen, (09) 296 5000, agneta (at) matkahaukka.com, för hjälp med researrangemangen.

Känner du någon som jobbar på daghem?

Tipsa dem om Giftfritt dagis kostnadsfria fortbildningsturné i Svenskfinland!

Save the dates, med reservation för ändringar

23-29.3 Global Money Week
(28.3 Finlandssvenska måltidsakademins kick-off på Hanaholmen) - INSTÄLLT
Vecka 24
Fashion Revolution Week
(25.4 Vårmöte i Nykarleby) - INSTÄLLT
6.3-20.4
Ekofasta

Örtveckan firas den 11-17.3.

Njut av energiknippena med några goda recept!

Se alla artiklar