• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Spenat- & basilikapaj

Ingredienser


Deg

2 dl
vetemjöl
125 g
smör
½ burk
kvark
1 dl
riven ost

Fyllning

2 paket
fryst spenat eller samma mängd förvällda finhackade nässlor
1 medelstor
gul lök
2 krukor
färsk basilika
2
vitlöksklyftor
2 msk
god olivolja
1 ½ dl
riven ost
1 dl
matlagningsgrädde
1
ägg
Salt, nymald svartpeppar och muskotnöt
150 g
blåmögelost
3–4 msk
pinjefrön
Basilikablad till garnering

Så gör du


  1. Nyp samman vetemjöl och smör. Tillsätt kvarg och osten. Tryck ut degen i en låg pajform och ställ den kallt i en halv timme. Förgrädda pajbottnen 10 minuter i 225 grader. Man kan också använda sig av ett färdigt pajbotten som finns i butikens frysdisk.
  2. Pressa ut all överflödig vätska ur den tinade spenaten i en trådsil. Finhacka löken och hacka även basilikan smått. Värm olivolja i en kastrull och lägg i lökhacket och pressa i vitlöksklyftorna.
  3. Tillsätt basilikan och spenaten. Låt allt koka en stund. Låt svalna och tillsätt sedan osten, grädde och ett lätt uppvispat ägg.
  4. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och fördela mögelosten över i små klickar. Garnera med pinjefrön och grädda tills osten smält och pajkanterna blivit bruna, cirka 20 minuter.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Lunch
  • Buffé
  • Maträtt
  • Salta bakverk
  • Huvudråvara
  • Örter
  • Restmat
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Föreningsbrevet: oktober 2025

Hösten bjuder på både eftertanke och framåtblick. I oktober möttes vi digitalt till en ordförandeträff där arbetet med Marthaförbundets nya strategi stod i centrum. Samtidigt fortsätter planeringen...

Nyheter

Att leva gott med celiaki – Fanny visar vägen

Som 7-åring fick hon diagnosen celiaki och har levt med glutenfri kost sedan dess. Fanny Nykvist är hushållsrådgivare på Marthaförbundet med ett särskilt intresse för specialdieter.

Hushåll

Lucka 15: Ungmarthas julkalender

Krispig crostini toppad med krämig getost, karamelliserade päron och färsk rosmarin – en elegant förrätt eller ett gott småplock till glöggmyset.

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet