Medlemsnytt i augusti

Medlemsnytt i augustiNya medarbetare
Vi välkomnar våra nya medarbetare Jessica och Marina till Marthaförbundet! Pedagogie kandidat Jessica Åhman, 42, är förbundets nya organisationskoordinator som främst håller till i Vasa. Politices magister Marina Nygård, 33, vikarierar förbundets ordinarie ekonomirådgivare fram till augusti nästa år. Vi presenterar dem närmare i nästa nummer av Martha, som utkommer 19.9.Ungmarthas recepttävling
Som bäst pågår Ungmarthas recepttävling för högstadieelever och även övriga matlagningsintresserade grupper. Med tävlingen vill man uppmärksamma temat för årets matkulturdag, inhemska frukter. Närmare information om tävlingen och tävlingsreglerna finns på ung.martha.fi. Senast 30.9.2018 bör bidragen sändas till ung@martha.fi.


Save the date: Köp av bonden!-dagen 15.9.2018
Under Köp av bonden!-dagen den 15 september slår gårdar och matproducenter runt om i landet upp sina dörrar för besökare. Då har även du möjlighet att köpa närproducerade livsmedel direkt av producenten. För information om gårdar nära dig och deras öppettider gå in på: ostatilalta.fi/sv/sok-gardar/.


Lev (förenings)livet!
Under tiden 1–7.10.2018 kan du delta i årets Föreningsfestival. I år har sju olika föreningar beviljats understöd för att ordna aktiviteter med mycket varierande teman i sina respektive regioner, både för föreningsaktiva och andra intresserade. Kom med och låt dig inspireras av det som olika föreningar tillsammans har lyckats förverkliga! Alla tillställningar är öppna för vem som helst och inträdet är gratis. Se hela programmet här.

Save the date: Kurs i beredskapsutbildning 27.10.2018
Är du intresserad av att hålla kurser i hemberedskap för marthor? Lördagen den 27 oktober 2018 klockan 10–16 arrangerar Marthaförbundet i samarbete med Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund (FSB) en kurs i beredskapsutbildning. Kursen kräver ingen tidigare erfarenhet av beredskapsfrågor. Mera information är på kommande, håll utkik i evenemangskalendern!Matkulturmagasinet 2018: Inhemska frukter
Med fokus på äpplen, päron, plommon, krikon och körsbär för vi fram de goda och rena frukter vi har i vårt land. Vi besöker Åland – Finlands fruktträdgård, bekantar oss med nya lagringsmetoder som gör att vi kan få tag på inhemska äpplen och päron en allt större del av året, presenterar olika sorter, uppfinningar och nya produkter, delar kunskap kring hur du sköter dina fruktträd och besöker odlare i hela Svenskfinland. Precis som tidigare år erbjuder vi även på ett tjugotal recept på temat, i år framtagna av kocken Louise Mérus, och tar också en titt på fruktodlingen ur ett historiskt perspektiv i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS).

Sätt kläder i omlopp – ordna en klädbytardag!
Den nationella klädbytardagen uppmärksammas i år den 17 november. Distrikt, föreningar och kretsar uppmuntras att arrangera en lokal klädbytardag för att uppmuntra till att sätta oanvända kläder i omlopp. Läs mer om konceptet och anmäl er klädbytardag till informatör Karin Lindroos, karin (at) martha.fi. Vi erbjuder marknadsföringsmaterial och marknadsför dagen till allmänhet och press. Läs mer om dagen och konceptet här.


Påminnelse: Skriv en ny marthasång!
Än finns det tid att delta i den sångskrivartävling som Marthaförbundet ordnar med anledning av sitt 120-årsjubileum nästa år. Senast den 15 september vill vi ha ditt bidrag. Närmare information och utförliga tävlingsregler hittar du här.


#jojagkan
Kampanjen #jojagkan2018 fortsätter till och med oktober. Nu flyttar många unga hemifrån, ta tillfället i akt och lär ut en eller flera vardagsfärdigheter. Det kan handla om matlagning, renovering, städning eller ekonomihantering. Genom att fylla i vad du lärt ut på pystyn.fi deltar du i utlottningen av fina produktpaket.

Renoveringsbidrag för föreningshus
Ansökningstiden för renoveringsbidrag för föreningshus har börjat. Bidragsansökan görs elektroniskt och sänds till Finlands Hembygdsförbund senast 30.9.2018. Anvisningar för ansökan finns på www.kotiseutuliitto.fi/foreningshus/renoveringsbidrag. Också specialbidrag för konditionskartläggningar kan sökas, då med en blankett som finns på Finlands Hembygdsförbunds webbplats (för tillfället enbart på finska).

Marthas svampkniv
Den hopfällbara svampkniven med ingraveringen "Martha gör gott" är den perfekta följeslagaren på svampturen. Ett praktiskt kanvasfodral med upphängningsögla medföljer. För beställningar, gå in på marthashoppen. Pris: 13,50 euro. Portokostnader tillkommer.

Save the dates – hösten 2018


Detta medlemsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera marthainformation hittar du i tidskriften Martha, som nästa gång utkommer i september, samt i evenemangskalendern på martha.fi och i våra sociala kanaler.
Se alla artiklar