Matkulturtema 2009: Svamp ? året om!

- Svamp är både gratis och gott. Svampen innehåller proteiner, viktiga mineraler och D-vitamin. Att plocka svamp är en underbar fritidssysselsättning och motionsform för hela familjen, skriver författare Margareta Albrecht i broschyrens inledning.

- Den bästa svampsäsongen börjar i juli och sträcker sig till mitten av oktober i södra Finland, men man kan också skörda svamp dels under våren och försommaren, dels sent på hösten och till och med på vintern.

Den finlandssvenska matkulturdagen firas i år 18. gången. På Klockriketeaterns scen står Dansteater ERI från Åbo med föreställningarna Tango och Faunen. Under föreställningen serveras svampsoppa. I foajén svarar Marthaförbundets svamprådgivare Solveig Backström på frågor kring svamp.

Läckert informationspaket om svamp

I samband med matkulturdagen ger Marthaförbundet ut en läcker informationsbroschyr om att man faktiskt kan plocka svamp så gott som året om. Broschyren innehåller bilder och information om tolv matsvampar, samt recept på fler olika rätter med svamp. Text av Margareta Albrecht och foton av Anders Albrecht och Charlotta Boucht. Recept Marthaförbundets hushållsteam Solveig Backström, Elisabeth Eriksson och Harriet Strandvik.

Den finlandssvenska matkulturens dag firas varje år den 9 oktober. Dagen instiftades på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan år 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna.


Mera information:
Hushållskoordinator Elisabeth Eriksson, 09 6962 2560
Oganisationsplanerare Frida Pihlajaniemi, 040 715 1579


TIDIGARE UTDELADE STIPENDIER

Hufvudstadsbladets matredaktion och dess ”primus motor” Maryelle Lindholm
1997 Professor Bo Lönnqvist
1999 Fiskare Klaus Berglund
2001 Ann-Caroline Lindeman, jordnära restaurangverksamhet på Finngrundet
2004 Bjarne och Annette Backman, kvarnverksamhet
2006 Maria Berg / Lind´s kök

TEMAN FÖR MATKULTURDAGEN UNDER TIDIGARE ÅR

1991 Finlandssvenska matboken utkom
1992 Matkulturdagen instiftades
1993 Skolmaten, Strömmingsrätter
1994 Potatis och potatisrätter
1995 Inhemsk fisk – året om
1996 Inhemsk svamp – året om
1997 Inhemskt lamm – året om
1998 Se med nya ögon på rödbetan
1999 100-års jubileum - Festmat
2000 Att ta tillvara våra vilda bär
2001 Ekokött – 10 års jubileum firades
2002 Östersjöns fiskdelikatesser
2003 Kryddörter ger maten smak och doft
2004 Baka bröd
2005 Ost
2006 Raffiga rätter av inhemska rötter
2007 Kål
2008 Bär
Se alla artiklar