Martha lanserar en egen ekologisk matkorg

I slutet på oktober 2009 gjorde en inhemsk dagstidning en prisjämförelse mellan två matkorgar; en ekologisk och en konventionell matkorg. Prisskillnaden visade sig vara stor, men det som väckte mest reaktioner var urvalet av livsmedel i matkorgarna. Förutom basvaror som rågbröd, mjölk, ägg och smör innehöll korgarna produkter som man kan ifrågasätta ifall de alls kan klassas som baslivsmedel: Coca Cola, godis, choklad, glass, rispuffar, ketchup, importerade frukter och juice.

– På Marthaförbundet arbetar vi för att kosten ska innehålla en större andel vegetabilier, mindre tomma kalorier, att andelen ekologiska alternativ ökas, att maten smakar rejält gott, att den är närproducerad och hemlagad. Därför reagerade vi starkt på innehållet i den ekologiska matkorg som presenterades i tidningen, förklarar Marthaförbundets sakkunniga i ekologi Teresa Turtonen.

– Som en motreaktion på detta vill vi på Marthaförbundet förespråka ett annat urval av produkter: inhemska, goda basvaror av hög kvalitet och med en mångsidighet som sätter fantasin på prov. Det blir både godare, mera hälsosamt, billigare och mera miljövänligt. Och på köpet slipper vi onödiga plastförpackningar.

Att välja bra mat behöver inte vara dyrt om man väljer klokt.

– Vi vill stödja inhemska företagare och väljer därför inhemska produkter enligt säsong. Detta innebär inte bara en matkorg, utan flera. Den matkorg vi nu sammanställt är den första i raden av fyra säsongsanpassade matkorgar, berättar Marthaförbundets sakkunniga i huslig ekonomi Elisabeth Eriksson.

Vårens matkorg, Vårens energikick, presenteras i mars–april, sommarkorgen, Solgyllene sommarprakt, i juni–juli och höstens matkorg, Skördefest i alla färger, i september–oktober.

I marthornas midvinterkorg ingår följande basvaror, som gärna får vara ekologiska:

• Vitkål, rödkål
• Morot, rödbeta, palsternacka, rotselleri och kålrot
• Potatis
• Gul lök, vitlök, rödlök
• Speltkorn, havreflingor och vetemjöl- eller semlemjöl
• Vild fisk
• Ekologiskt kött eller vilt
• Rypsolja
• Torkade ärter
• Mjölkprodukter, så som yoghurt, surmjölk och mjölk

Läs mera på http://martha.fi/pa_svenska/hushall/matkorgen/


Mera information och frågor:

Christel Raunio
Förbundsdirektör
Gsm 050 351 3038, e-post: christel.raunio@martha.fi

Teresa Turtonen
Sakkunnig i ekologi
Gsm 044 735 4974, e-post: tessa@martha.fi

Elisabeth Eriksson
Sakkunnig i huslig ekonomi
Gsm 040 566 1039, e-post: elisabeth.eriksson@martha.fi

PRESSMEDDELANDE 1.2.2010

Se alla artiklar