Lucka 19: Odla ärtskott på fönsterbrädet

Lucka 19: Odla ärtskott på fönsterbrädet

Varför inte börja vinterodla såhär strax innan jul? Perfekt att få lite grönt, färskt och gott på frukostmackan eller i smoothien under jullovet.

Tänk om man skulle ge bort en egenodlad gåva mitt i vintern? Man kan odla ärtskott i gamla kartonger, konservburkar, små krukor eller koppar.

Du behöver också mylla, vatten och torkade ärter.

Ärtskotten behöver egentligen bara några centimeter mylla på botten av krukan/koppen/burken. Blötlägg ärtorna minst ett par timmar innan sådd och täck sedan myllan helt med de blötlagda ärtorna och lägg ännu ett tunt lager jord över. Ärtskotten gror fint utan jordlagret ovanpå också så det är inget måste.

Ställ odligen ljust och håll myllan fuktig men inte blöt. Om andra växter ogillar värme underifrån så är det ärtskottens favoritmiljö, faktiskt!

Vänta inte för länge med att skörda. Allra godast är skotten när de är 6-7 centimeter långa. Skördar du rätt så kommer ärtorna att ge ytterligare en skörd! Klipp skotten så att det finns ett par ögon kvar på stjälken i krukan. Redan efter ett par dagar börjar en ny omgång skott växa ut från samma ärtsådd, men sedan är det dags att så nya ärter.

Lycka till!

Se alla artiklar