Kolumn: Det här är den snälla framtiden

Kolumn: Det här är den snälla framtiden

Du vet beskrivningarna i jobbannonserna? Vi söker dig som är stark, självständig och stresstålig. Förstås ska du också ha 70 år av arbetserfarenhet. Men har du någonsin sett adjektivet snäll i en platsannons? Inte jag heller.

"Nice guys finish last", sjunger Green Day. Och det är väl lite så. Snällhet ger inte resultat i vårt resultatinriktade samhälle. De snälla tittar på medan de skräniga roffar åt sig. Det gäller spadar i sandlådan, godis på barnkalaset, uppmärksamhet på krogen och andras idéer på jobbet.

Minnet är glasklart efter alla dessa år. Jag och några högljudda elever bollade med lärarens stämgaffel i ett tomt klassrum. Alla i Karis är inte handbollsspelare, så i något skede föll stämgaffeln i golvet och gick sönder.

Vi placerade den förstörda stämgaffeln på katedern som om vi inte rört den. Läraren såg förstås vad som hänt och frågade klassen. Knäpptyst. Ingen hade rört stämgaffeln.

Några dagar senare klarade jag inte av att leva med det dåliga samvetet. Jag kände mig ond och jag höll på att förgås. Jag erkände. Läraren var schysst och vi slapp bli bestraffade. Men jag tjänade inte något på att vara ärlig. Nu plågades jag i stället av skam. Jag skämdes för min svaghet.

Och så är det – i den individualistiska tidsandan vinner du ingenting på att vara snäll. I stället är det norm att armbåga sig fram, utan att bry sig om vem som blir träffad.

Det här håller ändå på att förändras enligt Helsingin Sanomat. Tidningen hävdar att snällhet är en av trenderna år 2020.

Forskare i artikeln pratar om att samarbete är en av förutsättningarna för att mänskligheten ska överleva. Och för att lyckas med samarbete krävs snällhet och förmågan att beakta andra. Det låter logiskt, eller hur?

Barn som lär sig att beakta andra barn på dagis klarar sig bra i framtiden. Och kanske en snäll lärare ger nöjdare elever. I stället för Luthers hårda pekpinne är det lyhörd och respekterande kommunikation som är vägen till avgångsbetyget. Det här är den snälla framtiden.

Den hierarkiska chefsorganisationen monteras ner och den kalla chefen avväpnas. I stället glider en glad och omtänksam chef in med en skål hallonbåtar. Nöjda anställda är lojala och jobbar hårt. Det återspeglas i sin tur i resultaträkningen.

Ofta förknippas snällhet med mesighet. Det är snällhetens stora missförstånd. Den moderna snällheten föds ur mod. Den handlar om civilkurage, om erkänna att du tappat den där stämgaffeln – och våga vara sig själv i all den sårbarheten.

Se alla artiklar