Hur vi fattar ekonomiska beslut och framtidens ekonomi

Hur vi fattar ekonomiska beslut och framtidens ekonomi

I det sista avsnittet av podcastsamarbetet mellan Äta sova spara-podden och En euro i taget pratar vi om hur vi fattar ekonomiska beslut och hur rationella vi är. Vi kommer därmed in på ett ämne som kallas för beteendeekonomi och närmar sig psykologi.

När vi fattar ekonomiska beslut så är det inte så att vi skulle styras endast av fakta, utan det är många faktorer som påverkar oss och vårt beslutsfattande. Det är inte heller så att vi genast när vi lär oss något nytt tillämpar våra nya kunskaper i praktiken.

Marina valde att ta upp beteendeekonomi som ett eget kapitel i boken för att hon själv har upplevt hur svårt det ibland kan vara att hålla huvudet kallt och fatta rationella ekonomiska beslut. Hon upplevde det själv när hon skulle köpa bostad, och trots att hon hade funderat igenom budgeten, pratat med banken och gick in i bostadssökningen med avsikt att vara analytisk så märkte hon att det går in under skinnet att vara bostadsspekulant när det gäller ens framtida hem. Helt plötsligt möblerade hon vardagsrum i allt för dyra bostäder och var beredd att betala 10 000 euro mera än budgeten medgav. Hon menar att känslor alltid kan spela roll när vi fattar ekonomiska beslut, men kanske framförallt när vi köper ett hem så är det mycket känslor med i spelet.

Vad kan hjälpa en att hålla huvudet kallt?

Marina uppmanar att speciellt när man fattar större ekonomiska beslut ta sig tid att fundera på alternativkostnaden. Vad kunde du använda pengarna i stället, om du låter bli att köpa? Använder du dina pengar på det sätt som ger dig mest tillfredsställelse? Du kan också omvandla pengarna till arbetstid: hur många timmar måste du arbeta för att tjäna ihop pengarna? Det hjälper dig att greppa situationen och fatta ett genomtänkt beslut.

Ronja konstaterar att vi är vanedjur och dessutom påverkas av marknadsföring. Hon tipsar om att avfölja konton på sociala medier om man känner sig allt för påverkad. Hon påpekar att det inte nödvändigtvis är fel att fatta annorlunda ekonomiska beslut än vi tänkt och till och med gå över vår ursprungliga budget, så länge vi faktiskt har tänkt igenom vårt beslut och vet konsekvenserna.

Man kan också vara medveten om att situationer med budgivning, som till exempel när man ska köpa en bostad eller är på auktion är lite farliga. Då har vi redan i princip fattat beslutet att vi vill köpa, och när priset stiger vartefter är det lätt att dras med och höja priset vartefter. Då lönar det sig att på förhand bestämma en övre gräns.

Om det här och mycket annat diskuterar vi i det sista avsnittet i podcastsamarbetet – missa det inte!

Avsnitt 10: Hur vi fattar ekonomiska beslut och framtidens ekonomi

Hur går det till när man fattar ett ekonomiskt beslut? Och vad kan vi vänta av oss av framtidens ekonomi?

En euro i taget samarbetar år 2021 med den populära podcasten Äta sova spara. I de tio avsnitten, som följer upplägget i boken En euro i taget, kan ungdomen ta del av kunskapen och låta sig inspireras. Diskussionen fortsätter sedan på Instagram för den intresserade.

Läs mera om poddcasten Äta sova spara här

Boken En euro i taget finns till salu i Marthashoppen:

En euro i taget

Foto: Studio Pieni / Lotta Åberg

Se alla artiklar