Gott och förmånligt

Gott och förmånligt

Att matpriserna har gått upp har knappast undgått någon. Här delar vi med oss av recept på förmånlig, näringsrik och framför allt riktigt god mat. Allt för att vardagen ska fungera smidigt.

En välplanerad veckomeny gör det lättare för dig att handla i butiken samtidigt som du sparar pengar. Det kan kännas som att det är för tidskrävande att planera en veckomeny och veckohandla, men har du tänkt på hur mycket tid och energi det går åt till att varje dag fundera på vad du ska äta och handla?

Det är också vanligt att tänka att en veckomeny dödar spontaniteten. Hur ska jag veta vad jag vill äta på tisdag? En välplanerad veckomeny och ett bra basförråd kan också ge utrymme för spontanitet. Kanske du av ingredienserna i basförrådet svänger ihop lite tröstepasta i stället för att äta fiskbiffarna? Inga problem, fiskbiffarna väntar på dig i frysen.

Nu har du ett ypperligt tillfälle att utmana sig själv och prova på nya förmånliga och goda rätter. Kanske det är i vinter som du ger kålen ett ärligt försök? Hur låter det med kålsallad smaksatt antingen med vinägrett, senap och vitlök eller med vinäger och svartvinbärssaft alternativt vitlök, ingefära, sesam och chili? Passa på att experimentera och förnya repertoaren av vardagsrätter!

Frossa i kål och rotsaker

Då du handlar enligt säsong får du förmånligare råvaror då de smakar som bäst. Vintertid kan du frossa i kål och rotsaker. Kålsalladen blir lätt intressant igen om du smaksätter den annorlunda än med det du normalt använder i vardagen, kanske asiatiska kryddor? Och istället för potatis, varför inte göra puré på palsternacka? Denna förmånliga rotsak ger för en billig peng associationer till exklusiva restaurangportioner.

Basförrådet i skick

Se till att ha ett basförråd med varor som används ofta och håller sig länge. Fyll förrådet med varor som flingor och gryn, pasta, mjöl, kryddor och buljong, vinäger och oljor, socker, bakpulver och torrjäst, konserverade grönsaker, linser och bönor. Som färskvaror lönar det sig att köpa hem ägg, mjölk- och ostprodukter, kål, lök och vitlök, potatis och rotfrukter och annat som du använder i vardagen. I frysen kan du ha ärter, spenat, bär och andra varor såsom kött och fisk och annat som kan rädda din vardag.

Från grunden

Lär dig laga mat från grunden. Du sparar pengar och får koll på vad du äter. När du själv gör maten använder du regelbundet varorna i ditt basförråd och de hinner inte bli gamla. Matkostnaderna utgör en stor utgiftspost i hushållsekonomin, därför är det viktigt att ägna tid åt sina matutgifter och åt kunskapen om hur man tillreder mat. Dessutom är hemlagad mat i regel mera näringsrik och klimatvänlig. Vi ska äta fem gånger om dagen under hela livet, tänk så många goda måltider vi har framför oss!

Stora satser

Gör stora satser, det sparar både tid och pengar. Extra portioner kan frysas ner eller ätas vid ett senare tillfälle. Satsa på att sätta in åtminstone ett storkok på varje veckomeny. Soppor, grytor och lådrätter lämpar sig speciellt väl för storkok.

Fyll ut och variera

Använd dig av inhemska rotfrukter och proteinrika livsmedel såsom ärter, bönor och linser som ett komplement till eller ersättning för kött. En köttfärsrätt blir till exempel förmånligare och nyttigare om du ersätter en del av köttet med morötter eller linser. Gemensamt för dessa råvaror är att de har ett lägre kilopris än kött och genom att tillsätta dessa får du ner portionspriset.

Planera på förhand

Planera gärna veckomenyn tillsammans och utgå från hur veckan ser ut: Vilka dagar finns det tid att laga mat och vem tillreder maten? Vilka dagar kräver rester eller mat från frysen? Inventera också förråden och planera utifrån det. Använd upp det som behöver användas. Utgå från råvarorna. Om du köper till exempel färsk persilja kan den användas både i köttsoppan och i peston. Blir det över av den kan den hackas och frysas ner. Veckohandla utgående från menyn. Försök gå till butiken bara en eller två gånger per vecka och handla då allt du behöver för hela veckan. Ett tillvägagångssätt är att storhandla en gång i veckan och sedan endast komplettera med det som saknas eller om du behöver något färskt.

I matbutiken

Utnyttja butikens rabatter på varor med bäst före-datum som närmar sig. Om du är osäker på om du hinner äta maten lönar det sig att frysa ner den. Visste du till exempel att det går bra att frysa in råvaror såsom banan, ost och charkuterier? Du kan också fylla frysen med kött och bröd med kort datum. Kom ihåg att märka varorna, då vet du vad förpackningarna innehåller. Jämför varorna enligt ursprung och kvalitet och kolla kilopriset. Tänk också på att en veckomeny kan justeras om du hittar en råvara som är väldigt förmånligt jämfört med din ursprungliga plan.

Kål- och köttfärsgryta med korn

(4 portioner)

Pris: 1,10 €/portion

200 g köttfärs av gris eller blandfärs

500 g vitkål

1 tsk salt

Sås:

3 msk sojasås

1,5 msk farinsocker/honung

1,5 tsk vinäger

1 msk ingefära, riven

1 bit färsk chili/1 krm torkad

1 vitlöksklyfta

Till servering:

Kokta gryn, till exempel korn, havre, spelt, vete

Gör så här:

  1. Skala vitlök och ingefära. Riv ingefära och vitlök fint. Finhacka chili. Strimla kålen.
  2. Blanda ihop samtliga ingredienser till såsen.
  3. Bryn köttet och strö på salt.
  4. Tillsätt kålen och stek på medelvärme i cirka 10 minuter. Rör om ibland.
  5. Häll över såsen och rör om.
  6. Servera med kokta gryn och exempelvis riven morot.
spenatpasta med pangritata tallrik med mat

Spenatpasta med pangritata

(4 portioner)

Pris: 1 euro/portion

4 portioner pasta, gärna inhemsk

1 msk olja

1–2 vitlöksklyftor

75 g spenat, finhackad (djupfryst)

1 dl crème fraiche

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar, mald

1 msk kapris

1 msk saft av lime eller citron

(ca 4 msk riven ost)

Pangritata:

3 msk olja

1 vitlöksklyfta

100 g bröd (t.ex. rågbröd eller blandbröd)

2 krm salt

1/2 krm rosmarin/timjan, torkad

Gör så här:

  1. Tina spenaten.
  2. Skala och finhacka vitlöken till pangritatan och såsen.
  3. Skär eller smula brödet i bitar.
  4. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen och tillred under tiden pangritatan och såsen.
  5. Värm olja i en stekpanna. Tillsätt vitlök, bröd och kryddor och rör om då och då. Stek tills brödet blir krispigt.
  6. Värm olja i en liten kastrull. Tillsätt vitlöken och fräs tills den får lite färg.
  7. Tillsätt tinad spenat och crème fraiche och rör om.
  8. Koka upp och smaksätt med salt, peppar, kapris och saft av lime. Smaka av såsen.
  9. Häll av pastan och vänd ner den i såsen. Servera pastan med pangritata och riven ost. Till pastan passar också exempelvis ärter, grovt riven morot eller en sallad.

Rödkålssallad

Kål i olika former är ett billigt tillbehör i vardagen. Denna läckra sallad får en vacker lila färg.

200 g rödkål

1 tsk vinäger

1/2 msk outspädd saft, t.ex. svartvinbär

1 1/2 msk rypsolja

2 krm salt

1/2 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Strimla kålen med en osthyvel.
  2. Rör ihop övriga ingredienser och blanda med kålen.


Se alla artiklar