Gör ditt eget örtapotek

Gör ditt eget örtapotek

På bilden: hostmedicin av granskott.

Örter är världens äldsta läkemedel. Redan för 2 000 år sedan namngav Hippokrates, läkekonstens fader, över 2 000 örter i sina böcker. I norden var det klostren som spred kunskap om örternas läkande och lindrande verkan vidare till allmogen, både om vad man kan använda, hur och vid vilka sjukdomstillstånd.

Under lång tid har man på konstgjord väg försökt framställa de ämnen som finns i växter, med varierande resultat.

Här har vi sammanställt anvisningar för att skapa ett eget örtapotek, som kan vara till hjälp vid bland annat hosta eller magont eller då du är i behov av en energikick. Vid allvarlig sjukdom eller om du är osäker på hur du ska hantera dina besvär rekommenderar vi alltid besök hos läkare.

En matsked NÄSSLOR om dagen!

Brännässlan är en allsidig läkeört rik på mineraler som kisel och kalium. Den har rikligt med järn som ökar transporten av syre och näring till kroppens celler. Brännässlan stöder immunförsvaret och hjälper dig att bli av med kroppens slaggprodukter.

Torkade blad kan malas till multivitaminpulver, vilket antas ge förstärkt immunförsvar. Strö pulvret över myslin eller smoothien. Börja med att torka nässlor och kör sedan de torra bladen i mixern. Förvara i en mörk glasburk eller i en vacker plåtburk. Hela receptet hittar du här.

Röllekan – kvinnoörten!

I folkmedicin har röllekan använts som ett universalmedel. Den motverkar förkylning, magont, tandvärk, huvudvärk, ökar aptiten, är febernedsättande, kramplösande och blodstoppande i svåra sår. Mindre sår har behandlats med färskmosade blad som lagts som förband på såret. Aktiva växtämnen: Eterisk olja chamazulen, achillein, bitterämne, flavonoider, alkaloider, salicylsyra

Lindrar kramper vid menstruation och vid cirkultationskramper. Reglerar hormoner och lindrar vid PMS-besvär.

Torka röllekablad och gör te eller infusion. Ett annat sätt är att göra en tinktur eller olja av röllekan. Anvisningar hittar du här.

Groblad – bästa hjälpmedlet vid stickor i händerna

Grobladet har varit en uppskattad läkeväxt sedan medeltiden för dess sårläkande egenskaper. Plocka och torka bladen. När bladen är torra – sätt i en mörk burk. Aktiva växtämnen: Slemämnen, allantoin, aucubin, xantofyll, garvämnen, kiselsyra, zink.

Groblad kan användas färska eller torkade, kom ihåg att upphettning förstör de läkande egenskaperna och att det är viktigt att skölja bort jordpartiklar. Groblad kan hjälpa till att läka svårläkta och variga sår. De drar ut orenheter från kroppen som stickor, varbildning och smuts. De är också bra vid irriterade insektbett samt brännskador.

Hostmedicin av granskott

Hostmedicinen kan tillverkas som sirap med hjälp av råsocker, farinsocker eller honung. Ett annat sätt är att göra en tinktur med hjälp av vit sprit. Granskottssirapen är slemlösande. Anvisningar hittar du här.

Dekokt på färska granskott om våren ger dig en bra mängd av en av de starkaste antioxidanter: C-vitamin. Granbarr innehåller en hel del kåda, eteriska oljor, mineraler, karoten, och vitamin C. I de unga skotten finns det rikligt med C-vitamin men även mineraler, så de går bra att använda dem som en kur under våren.

Var lite försiktig med barrträd, deras kåda stimulerar och kan också irritera våra njurar. Om du har överbelastade njurar eller är gravid – var försiktig!

Text: Anita Storm, ekologirådgivare
Foto: Karin Lindroos, informatör

Se alla artiklar