Fyrkdejta – för bättre relationer och bättre ekonomi

Fyrkdejta – för bättre relationer och bättre ekonomi

Fyrkdejt- vadå? Jo, det handlar om att vilja och våga prata pengar. Hur låter en afterwork med temat prosecco och placeringar med din bästa vän? Kanske en söndagseftermiddag med bullar och budgetering med din partner? Eller vodkapasta, framtidsdrömmar och spartips med kompisgänget? Att prata pengar behöver inte vara tråkigt, smussligt eller privat – gör det till en trevlig stund för inspiration och utveckling.

Att prata om pengar borde inte vara svårare än att prata om andra saker som berör vår vardag. Ändå upplevs det ofta som väldigt personligt och tabubelagt, samtidigt som pengar är en av de vanligaste orsakerna till gräl i relationer. Motstridigt, eller hur? Det finns många anledningar till att vi borde bli bättre på att kommunicera kring pengar.  

Genom att fyrkdejta lär man sig garanterat något nytt, både om pengar och om personen i fråga. Diskussionen sänker tröskeln för att ta upp pengafrågan igen, och stegvis blir båda både säkrare och bättre på sin privatekonomi. I många fall kan fyrkdejter också slå hål på felaktiga antaganden man har om varandra, och förebygga gräl i parrelationer.

Så, hur gör man? Att fyrkdejta kan gå ut på att slå fast tid, plats och ett visst ekonomitema med en vän eller partner– eller helt enkelt att lyfta en aktuell fråga på en middag. Tänk dig gärna fyrkdejterna som en trevlig stund i en trevlig miljö, med något gott att äta och dricka till.

Pengarna och romantiken

Målet med att fyrkdejta sin partner är att båda ska få en helhetsbild av den gemensamma ekonomin och livsstilen, och att hitta synergierna som bidrar till en rättvis och hållbar situation för relationen eller familjen. Frågor att ställa varandra i en relation är bland annat: Är vi nöjda med situationen just nu, eller vill vi förändra något? Hur vill vi dela upp vår ekonomi? Har vi individuella eller gemensamma sparmål?  Har vi en budget och följer vi den? Och hur kan till exempel föräldraledigheter kompenseras?

Alla kan lära sig

Tillsammans med vänner kan man öva på att diskutera kring konsumtionsvanor, prata om löner och anställningsförhållanden, berätta om någon ekonomisk tabbe man gjort eller varför inte ta upp det man är mest stolt över kring sin ekonomi. Lär varandra hur man sparar på matkostnader, hur man börjar placera eller hur man söker bostadsbidrag. Eller dröm tillsammans om framtiden, och dela sparmål och tips för att uppnå drömmarna. 

Kom ihåg att förutsättningen för en lyckad fyrkdejt är en öppen och ärlig diskussion. Att diskutera pengar kan vara värdeladdat, men om vi tar bort våra värderingarna, återstår i stället olika lärdomar och perspektiv där alla kan utvecklas.  Så nu utmanar vi er: boka in en fyrkdejt ackompanjerad av vår goda vodkapasta och bli lite bättre på din privatekonomi!   

Frågor att diskutera under en fyrkdejt med din partner

  • Vad fungerar och vad fungerar inte i den ekonomiska situationen?
  • Har vi gemensamma, delade eller egna konton och pengar?
  • Hur fungerar vår ekonomi? Räcker pengarna till? Har vi en budget, och håller vi oss till den?
  • Vad vill vi prioritera och vad kan vi välja bort i vår vardag?
  • Har vi konkreta sparmål och hur sparar vi inför dem? Hur vill vi att vår ekonomi ser ut om 5 år, 10 år och 25 år?
  • Har vi behov av juridiska dokument?
  • Föräldraledigheter: bör de kompenseras?
Vodkapasta med smartfisk är förutom billigt och gott den perfekta stugmaten – alla ingredienser utom crème fraiche klarar sig utan kylskåp
Vodkapasta med smartfisk är förutom billigt och gott den perfekta stugmaten – alla ingredienser utom crème fraiche klarar sig utan kylskåp.

Vodkapasta med rökt fisk

4 portioner

Ingredienser:

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk rybsolja
½ tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré
120 g rökt konserverad mörtfisk (t.ex Järkisärki eller Leppäsavukala)
1 dl vodka
400 g tomatkross
salt och nymalen svartpeppar
créme fraiche
Pasta till servering

Gör så här:

  1. Hacka lök och vitlök. Värm oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök och chiliflakes i 2–3 minuter tills vitlöken doftar gott. Rör ner tomatpurén och fräs långsamt i 10 minuter tills den är ordentligt karamelliserad, mörkt roströd och har börjat skära sig lite
  2. Höj värmen, tillsätt fisken, häll på vodkan och låt koka ca 5 min. Tillsätt tomatkross och låt koka ytterligare 15 min. Smaka av med salt, peppar och créme fraiche. 

Martha tipsar

Med eller utan alkohol

Vodkan ger en behaglig sötma och mustighet till pastasåsen och majoriteten av alkoholen kokar bort under tillagningen. Hur mycket alkohol som blir kvar beror på koktid och kokkärl. Det går givetvis att laga pastan även utan vodka ifall man vill ha en helt alkoholfri version.


Se alla artiklar